Nyföretagandet bland kvinnor ökar

Nyföretagandet ökade 20 procent mellan 2006 och 2007, det visar färska siffror från ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier. Särskilt ökar nyföretagandet bland kvinnor och det gillar näringsminister Maud Olofsson.

– Det är ju fantastiskt glädjande eftersom vi gör stora satsningar på kvinnors företagande. Vi gör stora satsningar på bättre företagsvillkor vilket tydligen många har nappat på, säger Maud Olofsson.

21 procent fler kvinnor startade företag under det senaste året och totalt ökade nyföretagandet 20 procent. Den stigande trenden fortsätter alltså och sedan 2003 har andelen nya företag i Sverige vuxit explosionsartat.

Och även om en del av dem efter en tid läggs ner så har den samlade företagsstocken blivit större.

Maud Olofsson presenterade de nya siffrorna på fredagen på en konferens om kvinnligt företagande och nämnde då också att könsfördelningen bland ledamöterna i statliga bolagsstyrelser nu helt jämnats ut.

Men vd-posterna är fortfarande mycket snett fördelade. Bland dom nytillsatta cheferna för statliga bolag i år är endast en av nio kvinnor.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har tidigare hänvisat till att Maud Olofsson har ansvaret vad gäller könsfördelningen i de statliga bolagen.

– Det är ju styrelserna som tillsätter verkställande direktörer, det gör ju inte jag. Men det vi har sagt till våra bolagsstyrelser är att de ska se till att skapa jämställdhet i ledningsgrupper och på mellanchefsnivåer, varifrån man ofta rekryterar vd:ar.

– En medveten styrelse som har en balanserad sammansättning mellan kvinnor och män tror jag också ger större förutsättningar för att vi får en bättre fördelning ute på arbetsplatserna. Det kommer i sin tur att leda till fler kvinnliga vd:ar, säger Maud Olofsson.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".