Risk för överfiske.

Torskbrist på västkusten får ny förklaring

Nu kommer nya förklaringar till bristen på torsk längs svenska västkusten. Forskare menar att torsken i Kattegatt är uppdelad på flera små delpopulationer, vilket gör den känsligare för överfiske. Det mesta av torsken i Kattegatt hör egentligen hemma ute i Nordsjön, enligt marinekologen Johan Stål.

– Den lilla torsken som vi har är egentligen inte vår torsk, utan den simmar tillbaka till Nordsjön när den har blivit könsmogen. Och det förklarar varför det inte kommit tillbaka någon torsk till kusten, säger marinekologen Johan Stål.

Människan har länge kunnat se hur könsmogen lax återvänder till sin födelseälv när det är dags att fortplanta sig. De senaste åren har det kommit alltfler tecken på att även torsken vill föröka sig på den plats i havet där den en gång föddes.

Johan Stål och hans forskarkollegor, bland annat vid handelshögskolan i Göteborg, menar nu att Kattegatt egentligen består av åtta eller kanske fler olika små hemområden för torsk.

Det har varken svenska eller internationella fiskemyndigheter hittills tagit hänsyn till.

Vid sina fördelningar av fiskekvoter ser de Kattegatt-torsken som en enda population.

– Då är det risk att man fiskar ut delpopulationerna. Det är det som vi tror är förklaringen till varför torsken har försvunnit utanför Kanadas östkust. Det stora beståndet har också varit uppbyggt av mindre subpopulationer, som man har slagit ut en efter en, säger marinekologen Johan Stål.

– Och det har vi också kunnat se eftersom Öresund också har ett livskraftigt bestånd, där det inte har trålats på, så det är ytterligare ett bevis på att skyddar man inte delbestånd så fiskar man ut dem.

Nu önskar Johan Stål och hans kollegor att bland annat genetiska analyser ska kunna visa var i Kattegatt som de olika hemområdena för torsk finns.

Det kan leda till att Internationella Havsforskningsrådet ändrar fiskekvoterna, och det i sin tur kan rädda en del av torsken i Kattegatt, enligt Johan Stål.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista