Tobias Linderoth tränar med landslaget. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Fotbolls-EM ger miljoner oavsett resultat

En sista finputsning pågår i nu i fotbollslandslaget inför EM i Schweiz och Österrike, som inleds den 7 juni. Och oavsett hur EM slutar, kommer deltagandet att ge mångmiljonbelopp till Svenska Fotbollförbundet. Pengar från tidigare mästerskap har hjälpt fram svenska fotbollstalanger, menar Sune Hellströmer från Fotbollförbundet.

– Ja, det överskott vi får från ett slutspel i ett mästerskap, det sätter vi i i sådant som vi hoppas ska innebära att vi kan ha en bra verksamhet även för framtiden; talangutveckling, ledarutbildning, tränarutbildning, det kan också vara föreningsutveckling. Alltså kort sagt sådant som gör att vi även för framtiden ska vara väl rustade, och i de bästa av världar också kan delta i de kommande mästerskapen, säger Sune Hellströmer, generalsekreterare i Fotbollförbundet.

Det är inte bara äran som står på spel för de sexton lag som tagit sig till Österrike och Schweiz. 1,7 miljarder kronor ligger i potten hos europeiska fotbollsorganisationen UEFA.

Bara genom att delta i EM, får svensk fotboll, via landslaget, drygt 70 miljoner kronor. I övrigt är ersättningen efter prestation, men ett obesegrat EM-guldlag skulle då kunna spela hem totalt 220 miljoner kronor.

Sune Hellströmer räknar dock med lite andra belopp för Sveriges del.

– Om man tittar på vilket överskott vi kan tänkas göra istället, vad blir det för pengar över. För vi bär ju alla kostnader av alla de slag också för vårt deltagande. Så kan man väl säga att idag, mellan tummen och pekfingret, så kommer det att bli ett överskott på någonstans mellan 25 och 35 miljoner. Det är en någorlunda kvalificerad gissning, säger generalsekreteraren i Fotbollförbundet Sune Hellströmer.

Men säg att Sverige skulle förlora allting och åka ur, vad är det sämsta resultatet?

– Det vill vi ju inte tänka på, men det ligger ju naturligtvis i den nedre delen av det jag nämnde, och det kan säkert bli ytterligare några kronor sämre om det går riktigt uselt dåligt.

För första gången blir det också ersättning till de klubbar vars spelare deltar i landslagen. Både UEFA, och världs-fotbollsorganet Fifa, vill på det viset motverka tvister med klubbar, som ogillar att släppa till spelare till stora mästerskap, där de kanske också riskerar skador.

Vilka ekonomiska effekter ett fotbolls-EM annars har utanför arenorna är svårare att veta. Men som exempel talas det i Storbritannien om att landets ekonomi går miste om flera miljarder kronor, genom att stå utanför EM 2008.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".