Bonus kan ge tjänstemän gratisresor

Regeringskansliet har ingen kontroll över hur ministrar och regeringstjänstemän använder de bonuskort de får när de flyger. Enligt riktlinjerna får intjänade bonuspoäng inte användas för privata resor. Men eftersom bonuskorten är personliga, vet inte Henrik Surell, som är resesamordnare på Regeringskansliet, om de missbrukas.

– Generellt är jag inte särskilt förtjust i de här bonusprogrammen. Ska de finnas så ser jag, som reseansvarig på Regeringskansliet, snarare att det skulle vara en överenskommelse med oss som myndighet, och att poängen i så fall tillfaller oss, så att vi hade möjlighet att påverka hur de ska användas, säger Henrik Surell, resesamordnare på Regeringskansliet.

Hur vanligt är det att folk som arbetar här använder bonuspoängen för privat bruk?

– Jag hoppas att det är väldigt sällsynt, men vi har inte insyn i det idag.

Regeringskansliet köper flygresor för hundra miljoner kronor av skattebetalarnas pengar varje år. Merparten av resorna görs med flygbolaget SAS, som erbjuder trogna kunder bonuskort.

Bonuskortet ger ett antal poäng för varje resa. Den som har samlat ihop tillräckligt många poäng kan byta dem mot gratis flygresor eller hotellnätter.

Enligt Regeringskansliets riktlinjer får alltså de som tar flyget i tjänsten, bara använda sina bonuspoäng för andra tjänsteresor.

Men eftersom bonuskorten är en uppgörelse mellan flygbolaget och den enskilde resenären, och inte arbetsgivaren, går det inte att kontrollera om ministrar och regeringstjänstemän följer reglerna.

Ministrar som Ekot talat med säger att de avstår att använda bonuskortet privat. En av de är jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Jag har ett SAS-kort, ja.

Har du flugit privat för bonuspoängen som du fått?

– Aldrig.

Varför?

– Därför att det inte är mina poäng.

Vems poäng är det då?

– Det är arbetsgivarens poäng, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Men det finns ett undantag, och det är utrikesminister Carl Bildt. Men de bonuspoäng han reser för privat, säger Carl Bildt att han samlade på sig innan han utnämndes till utrikesminister.

– Jag kan tala om att jag hade väldigt mycket bonus innan jag blev stadsråd. Så jag kan resa privat på dem med min familj under flera år med min familj, utan att komma in på något annat, säger utrikesminister Carl Bildt.

Men resesamordnaren Henrik Surell tycker att det vore bättre om bonuskorten knöts till regeringskansliet, och inte den anställde. På så sätt skulle bonuspoängen kunna användas för att få ner kostnaderna för regeringskansliets flygresor. Men SAS har hittills sagt nej. Av ekonomiska skäl, tror Henrik Surell.

– Det är uppenbarligen den bedömning de gör. Deras intresse är naturligtvis att knyta resenärer till sig, säger Henrik Surell, resesamordnare på Regeringskansliet.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".