Latinamerikanska stater bildar egen union

På ett toppmöte i Brasilia bildades under fredagen de sydamerikanska nationernas union. Strävan är att bli en motsvarighet till EU och kanske också Nato. Men skeptiker talar om ännu ett luftslott.

I Latinamerika finns gott om politiska och ekonomiska samarbetsorgan som alla fungerar rätt halvdant...

Så, frågar sig skeptikerna, vad är det för mening med att bilda ännu en instans, istället för att rycka upp de som redan finns?

När Brasiliens president Lula da Silva tog initiativ till Unasur, som unionen kallas - det skedde för fyra år sen i den peruanska staden Cuszco - så var tanken att mindre regionala samarbetsorgan, som tullunionen Mercosur och den Andinska gemenskapen, skulle ingå eller på något sätt underordnas Unasur.

Men så har det inte blivit. Det, i sin tur, ledde till att unionens första generalsekreterare - den förre ecuadorianske presidenten Rodrigo Borja - avgick strax innan toppmötet i Brasilia.

Men trots den kritik Borja förde fram, så rådde entusiasm när de tolv sydamerikanska presidenterna igår skrev under grundningsdokumenten på mötet i Brasilia. Planerna nu är att snart bilda ett sydamerikanskt parlament med säte i den bolivianska staden Cuchabamba.

Unasur ska också rymma ett speciellt råd som ska planera och samordna allt som har med energifrågor att gör.

Dessutom finns en strävan att bilda ett sydamerikanskt försvarssamarbete - ett slags kontinentalt säkerhetsråd med uppgift att förebygga och medla i konflikter mellan medlemsländerna.

Men också - vilket en del menar är än viktigare - för att kunna visa upp en gemensam hållning gentemot USA.

Unasurs första ordförande är Chile. Och Chiles president Michelle Bachelet var optimistisk:

– Unasur, sa hon, är ett första steg för att Sydamerika ska bli en global aktör på allvar.

En lovvärd, och kanske också nödvändig ambition, men än återstår mycket innan den blir verklighet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgrem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista