Uppslutningen vid marschen var stor. Foto: Margareta Svensson/SR..

Demonstration mot våld i Johannesburg

Uppdaterad 16:15
På lördagen genomfördes en demonstration i centrala Johannesburg i Sydafrika där omkring 2 000 människor protesterar mot det främlingsfientliga våldet som har blossat upp under de senaste veckorna.

Många sydafrikaner har mött upp för att visa att det är långtifrån alla sydafrikaner som håller med de som har attackerat och dödat 42 fattiga svarta flyktingar och invandrare och orsakat att tiotusentals människor har drivits från sina hem.

Hitekani Maluleke har rest sex mil till Johannesburg för att protestera på lördagen och visa att det är många som hon, som är förfärade över de främlingsfientliga attacker från svarta afrikaner mot andra svarta afrikaner som har drabbat Sydafrika och särskilt Johannesburg under de senaste veckorna.

Det är en liten grupp som ligger bakom våldet och vi är många som är emot det, säger hon,

Vi är alla zimbabwier” står det på en dekal som hon har både på jackan och i pannan. Oavsett var du kommer ifrån, så är vi alla afrikaner, säger hon.

Dagens demonstration går genom några av Johannesburgs fattigaste områden i centrala stan, områden där många fattiga invandrare och flyktingar bor och som har drabbats av våldet under de senaste veckorna.

100 organisationer tillsammans med antiprivatiseringsforum hade kallat till dagens marsch, Uppslutningen var stor men inte massiv. Många hade handtextade plakat, med budskapet att ”Stoppa främlingsfientligheten”, ”Vi är inte alla som dem” och ”Ett enat Afrika”.

Rosemarie Hunter är en av alla som har mött upp.

- Det är fruktansvärt det som händer. Det visar på den värsta sidan av oss och är raka motsatsen till det som vi sydafrikaner ska stå för, nämligen ubuntu, att bry sig om andra människor och att vi är de vi är på grund av andra.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista