Ulvskog vill inte avveckla kärnkraft

Ytterligare en tung socialdemokrat säger nu nej till att avveckla någon kärnkraft under nästa mandatperiod. Frågan splittrar socialdemokraterna och nu ansluter sig partisekreteraren Marita Ulvskog till dem som säger nej till att stänga av någon reaktor under de kommande åren.

– Att vi skulle stänga av ett kärnkraftverk. Nej, jag tror inte att vi kommer att befinna oss i det läget under den närmaste mandatperioden som gör att vi kan gå så långt, säger Marita Ulvskog.

Frågan om kärnkraftens framtid delar det socialdemokratiska partiet. Inte minst från fackligt håll finns ett motstånd mot avvecklingslinjen. I Ekots Lördagsintervju tidigare i år sa partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros att han inte vill stänga av någon reaktor under nästa mandatperiod om socialdemokraterna får makten.

Samtidigt säger ordföranden i partiets klimatgrupp, Carin Jämtin, tvärtom, att det går att stänga ett kärnkraftverk. Att en tung person som partisekreteraren tar ställning för Östros linje får anses försvaga den grupp i partiet som ivrar för fortsatt avveckling.

– Jag utgår bara från att vi har väldigt starka krav på att se till så att vår industri har en energiförsörjning som gör att den är uthållig. Vi har samtidigt väldigt höga miljökrav och höga ambitioner som vi ska förena.

Ordföranden i er klimatgrupp Carin Jämtin har sagt att hon tycker att man borde kunna stänga en reaktor under nästa mandatperiod.

- Där tycker vi olika.

Marita Ulvskog sällar sig också till dem som anser att regeringen bör bojkotta invigningen av OS i Peking.

- Ja, det tycker jag nog vore bra, själva invigningen.

Varför det?

- Jag tror att symbolhandlingar kan vara bra, säger Marita Ulvskog.

Anders Holmberg
anders.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista