Kroatien

Planerat sprängdåd mot Sverige avslöjat

Polisen i Kroatien har avslöjat en liga som ägnat sig åt vapentillverkning och smuggling. Två sprängladdningar var avsedda för Västsverige där det var tänkt att de skulle användas vid ett mord.

– Vi bedriver ju sedan några månader tillbaka en förundersökning gällande förberedelse till mord som handlar just om det här, säger Sven Alhbin, som är operativ chef för länskriminalen i Västsverige.

Skulle det vara någon person som skulle ha sprängts med de här bomberna enligt planerna?

– Vilka som var tilltänkta offer här och så där vidare, det är en pågående förundersökning så vi går inte närmare in på det.

Det här med att det produceras bomber utomlands avsedda för Västsverige, hur ser du på det?

– Det är ju oerhört allvarligt. Det är ju en del i den här upptrappade hänsynslösheten som används i olika sammanhang i gängmiljöer där man bland annat då bekämpar varandra men där risken för tredje man då blir större och större, säger Sven Alhbin.

Men Sven Alhbin vill inte säga om sprängladdningarna har koppling till de gänguppgörelser som pågått i Göteborg under de senaste åren. I förundersökningen om förberedelse för mord sitter sedan några månader ett par personer häktade och hur stor betydelse sprängladdningarna får i den utredningen kan inte Sven Ahblin säga i dag.

– Ja, det får vi ju se, men vi anser ju att det är en värdefull del i förundersökningen.

När ligan avslöjades i Kroatien så grep polisen 15 personer i trakten av Zagreb. Vi gripandet hittade polisen såväl handeldvapen som automatvapen och sprängämnen.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista