Tsvangirai (mitten) har kommit hem inför valet 27 juni. Foto: Mukwazhi/Scanpix.

Tsvangirai har återvänt till Zimbabwe

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har nu återvänt till Zimbabwe för partiets valkampanj inför den andra valomgången i presidentvalet. Hemresan sköts upp en vecka eftersom hans parti MDC hävdar att militären har planer på att mörda honom, något som regeringssidan avfärdar.

På en pressträff i Harare sa Tsvangirai att regeringspartiet Zanu-PF:s kampanj går ut på att förminska och bryta ner MDC, genom misshandel och tortyr mot oppositionella. Sedan valet den 29 mars har 42 människor dödats för att de anses rösta på oppositionen, enligt MDC.

Förutsättningarna för en andra valomgång är långt ifrån perfekta, sa Tsvangirai på lördagen, men om SADC-förbundet garanterar valobservatörer och fredsbevarande styrkor så är han säker på att oppositionen kommer att vinna.

Ingen av kandidaterna fick majoritet i den första valomgången men oppositionen fick flest röster. Det nederlaget var det värsta som hänt president Mugabe under hans 28 år vid makten.

Morgan Tsvangirai lämnade Zimbabwe den 8 april för att söka stöd för förändring hos afrikanska ledare.

Det är regeringspartiets ungdomsliga, och militären som ligger bakom det våld som har riktats mot en del nyckelfigurer inom oppositionspartiet.

För den nu 84-årige presidenten Robert Mugabe vill inte släppa makten ifrån sig. Landet dignar under en inflation på 165 000 procent, en skyhög arbetslöshet och stor fattigdom. Även skolor och sjukhus är nära sammanbrott.

Om folket får bestämma så vill de ha förändring, men frågan är om alla kommer att ges möjlighet, och om de vågar, bestämma själva.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista