Kan bli mycket energisnålare.

El-åtgång i miljonprogram kan halveras

Det går att halvera energiåtgången i gamla miljonprogramshus, anser allmännyttans SABO. Om man passar på att energirenovera när husen ändå ska saneras, då kan det nästan betala sig själv. Men kostnaden blir enorm, 70 miljarder kronor, säger SABO:s vd, Kurt Eliasson.

– I de som vi kallar för miljonprogrammet så vet vi att energiförbrukningen där kanske ligger uppåt 200 kilowatt per kvadratmeter. Och vi vet exempel nu på att man halverar det i samband med att man genomför ombyggnader. Exempel på det är Karlstad och det pågår i Alingsås, där man nu kommer ned under 100 kilowatt per kvadratmeter, säger Kurt Eliasson på SABO.

Under 100 kilowatt per kvadratmeter och år är alltså en halvering av vad uppvärmningen av miljonprogrammens hus kostar idag. Och besparingen här kan alltså bli så stor att den nästan bekostar att energirenovera allmännyttans hus. Investeringen är 5 000 kronor per kvadratmeter, totalt 70 miljarder kronor.

Men själva renoveringen kostar lika mycket till, alltså ytterligare 70 miljarder, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

– Ja, vi räknar med att det i ungefär 200 000 lägenheter inte har vidtagits några omfattande åtgärder. Och gör man ett enkelt överslag och säger att det kostar ungefär 5000 kronor per kvadratmeter ungefär att göra det som krävs, det vill säga badrum, klimatskydd, alltså tak, fasader, balkonger, så får man det.

70 plus 70 miljarder för att sanera och energirenovera allmännyttan. Saneringarna har kanske hunnit halvvägs idag, tror Kurt Eliasson, medan energiomläggningen knappt har börjat.

I nyproduktionen handlar det nu allt mer om så kallade passivhus. Alltså fastigheter som inte har någon egentlig värmekälla, men är extremt välisolerade.

– Inom fem år så tror jag att nästan det mesta som byggs nytt i Sverige kommer att vara passivhus. Då talar jag om flerbostadshus. Det som väl är lite oprövat hittills är i höghus och annat, men erfarenheten pekar på att den tekniken går att använda även där, därmed innebär det väldigt stora besparingar i förhållande till de hus som vi har, säger Kurt Eliasson.

Det finns flera metoder för att även hyresgästerna ska få tjäna på nya energieffektiva hus.

– En mätning av värme och varmvatten, och att man betalar efter sin förbrukning, och därmed kan påverka sin boendekostnad. Det tror jag kommer.

Men om bostadsbolagen tjänar på smarta lösningar med passivhus, det blir ingen sänkt hyra direkt?

– Hyresökningarna kanske kan bli mer begränsade, säger SABO:s vd Kurt Eliasson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista