Marsbilder tas emot på rymdcentret. Foto:Mark J.Terrill/Scanpix.

Nya bilder från Mars når rymdcentret

Den amerikanska rymdsonden Phoenix landade natten till måndagen på planeten Mars. Phoenix gjorde den riskfyllda landningen i närheten av Mars nordpol. Nu ska man undersöka förutsättningarna för liv på den röda planeten.

När det var 15 meter kvar för Phoenix till Mars var spänningen stor, men den riskfyllda landingen lyckades och kommentatorerna kunde hälsa den obemannade farkosten välkommen till Mars efter nästan tio månaders färd genom rymden.

Inne i kontrollrummet i Pasadena i Kalifornien jublade rymdingenjörerna och kramade om varandra i eufori.

Landningsmomentet är nämligen mycket riskfyll och det fanns en enligt experterna en 50 procentig risk att landningen skulle kunna misslyckas.

Den avancerade forskningsstationen Phoenix landade norr om den norra polcirkeln på Mars.

Det den framförallt ska undersöka är om de väldiga mängderna is som finns under markytan där innehåller förutsättningar för liv eller inte.

Phoenix är bland annat utrustad med en drygt två meter robotarm som ska gräva sig ner i marken för att få fram isprover, som den sen själv kan smälta och analysera i jakten på livets ingredienser.

Nasa gjorde ett försök att landa en liknande rymdsond på Mars sydpol 1999, men den expeditionen misslyckaeds efter ett missöde strax innan den känsliga landningsfasen, men nio år senare, är Marsexpeditionen hittills en succé.

Men nu återstår att se om Phoenix också är hel och i funktionsdugligt skick efter landningen. Nasa väntar nu på att den ska börja sända hem bilder från Mars.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista