Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

Ägt boende och lånelättnad nytt i s-politik

Socialdemokraterna lägger fram en ny bostadspolitik där en av huvudpunkterna är att det är positivt att äga sin bostad. Dessutom sägs att finansieringen ska underlättas. Enligt Carina Moberg, som leder partiets bostadspolitiska arbetsgrupp, vill man förtydliga sig inför nästa val.

– Det är väl så att vi socialdemokrater inte har diskuterat det i tillräckligt stor utsträckning. Vi tror att många människor någon gång under sitt liv vill äga sitt boende.

Socialdemokraternas bostadsgrupp ska vara klar till augusti med sitt programförslag, som också ska ligga till grund för den bostadspolitik man går till val på. Och det är fortfarande hyresrätten som är den första naturliga bostaden, menar Carina Moberg.

Men hon vill också underlätta för unga familjer att köpa ett småhus, radhus eller gård på landet.

Det ska vara lättare att låna till bostadsköpet. Det finns inget konkret förslag här ännu, men Carina Moberg vill gå längre än regeringens kreditgarantier, som bara ger en garanti för att räntan upp till 100 000 kronor blir betald.

– Man inför en möjlighet där egentligen individen får stå för hela risken själv, genom att man faktiskt får betala en högre ränta på de lån som man då får garantier för att kunna ta. Det här tror vi att man kan vidareutveckla, säger Carina Moberg.

Socialdemokraterna håller på att anlägga en mer positiv syn på att köpa och äga sin bostad. Och partiet är inte heller helt avvisande till regeringens förslag om ägarlägenheter nyproduktion. Det är inte heller vänsterpartiet och miljöpartiet, så oppositionen nöjer sig med att gemensamt skriva ett särskilt yttrande här.

Men en tydlig återställare i bostadspolitiken vill dock socialdemokraterna ha. Man vill återinföra ett investeringsbidrag för nya hyresrätter, det som alliansregeringen avskaffade.

Men ett nytt bidrag ska kanske kopplas till att då också bygga energisnålt.

– Det kanske är sådana kriterier som ska vävas in också i ett investeringsstöd. Därför att det säger ju alla experter, som jag har lyssnat till, att det kommer att behövas såväl piska som morot för att vi ska lyckas att få ned energiförbrukningen också i boendet och byggandet, säger Carina Moberg, ordförande i socialdemokraternas bostadspolitiska arbetsgrupp.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".