Pressen ökar på underleverantörer

Storföretag som Ericsson, Volvo Personvagnar och flygbolaget SAS sätter allt hårdare press på sina underleverantörer att sänka sina priser, eller förändra betalningsvillkoren.

Men i stället för att kräva prissänkningar så borde storföretagen låta underleverantörerna vara med och påverka produktionen, där finns det pengar att tjäna, menar Svenåke Berglie, vd för branschorganisationen Fordonskomponentgruppen.

– Jag tycker att man generellt sett kunde vara bättre. Jag tror att det är en brist i branschen att vi har, i många fall, för dålig kommunikation när det gäller att ta oss an de förslag som kommer från leverantörsindustrin in mot kunderna.

Svenåke Berglie är kritisk till hur de stora företagen inom hans bransch, fordonsindustrin, sköter relationerna med sina underleverantörer.

Att kräva lägre priser är inte lösningen för att få ned kostnaderna, säger han, utan att vilja nämna något storföretag vid namn.

Kostnaderna går att få ned, men enligt Svenåke Berglie bör det ske i en dialog där underleverantörernas idéer får komma fram.

– En inblandning i projekten på en tidig nivå där man verkligen kan påverka konstruktioner och design. Då pratar vi om att man påverkar det som är 80 procent utav kostnadsmassan. När man låst fast konstruktion och design, då har man i princip bara 20 procent kvar att spela med, säger Svenåke Berglie.

Att sätta press på underleverantörerna för att få upp den egna lönsamheten inom industrin är inget ovanligt. Ericsson vill ha längre krediter från sina underleverantörer och i fredags fick flygbolaget SAS underleverantörer beskedet att SAS vill sänka deras priser med tio procent.

Patrik Knutsson, inköpschef för SAS, vill inte tala om någon piska.

– Jag vill peka på att det finns en morot för dem som bidrar.

Prissänkarna lockas med att få bli kvar som leverantörer. 

– Vi kan förlänga avtal och öka volymer, exempelvis. 

De som inte kan sänka priserna då?

– Då kommer vi att hålla de avtal som finns, men om det på sikt, när avtalen går ut, blir en förlängning är en annan fråga.

Vad har ni haft för dialog med företagen?

– Dialogen har startat nu, pressmeddelandet är en del av dialogen. 

Så ni har inte pratat med dem tidigare?

– I förhandlingar pratar vi om att vi vill fortsätta komma åt kostnadssänkningar men det här är ett specifikt program under Profit 08 där vi går ut till leverantörerna och begär ett steg till, säger Patrik Knutsson, inköpschef för SAS. 

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".