Kan vara hälsovådligt. Foto: Greg Baker/Scanpix.

Otjänligt vatten i var femte svensk brunn

Socialstyrelsen har för första gången gjort en rapport om kvalitén på drickvattnet från enskilda vattentäkter. 5 000 provsvar från förra året ingår i studien.

– Rapporten visar ju att det är dåligt dricksvatten i våra enskilda vattentäkter i landet. Ungefär 20 procent av brunnarna har otjänligt dricksvatten, och det innebär att man inte ska dricka det här vattnet över huvud taget, säger utredaren Marianne Löwenhielm på Socialstyrelsen.

Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är allvarligt att vi har så många brunnar med så pass dåligt vatten.

Hur farligt kan det vara att dricka det vattnet?

– Det är lite olika beroende på vad det är man får i sig. Har man till exempel mycket bakterier i sitt vatten så kan man ju få mag- och tarmsjukdomar. Det är ju också antal bakterier som är de vanligaste problemen. Sedan kan man även få problem med arsenik och uran och fluorid, där det är lite andra typer av effekter, där det handlar mer om att man måste dricka det under en mängd år för att det ska visar sig som hälsoeffekter, säger Marianne Löwenhielm.

Rapporten bygger på 5 000 vattenprover som enskilda brunnsägare tog förra året, de flesta i södra Sverige, och som skickat in till en databas.

Utöver att var femte prov visade på otjänligt vatten, ledde mer än varannat vattenprov till någon form av anmärkning, som inte behöver betyda någon hälsofara, men där brunnarna ändå behöver ses över.

I april kom Sveriges geologiska undersökning, SGU, med provresultat från 750 brunnar som visade på höga halter av giftiga ämnen på flera håll.

Enligt Socialstyrelsens rapport nu är alltså det vanligaste problemet att det finns någon form av bakterier i vattnet.

Varje år görs omkring 50 000 provtagningar på vatten i enskilda vattentäkter i Sverige. Enligt Marianne Löwenhielm på Socialstyrelsen behövs nu ett större underlag för att man ska kunna dra säkrare slutsatser om vattenkvalitén.

– Indikationerna är att vi har ett ganska dåligt dricksvatten i våra enskilda vattentäkter. Sedan måste vi givetvis göra sammanställningar längre fram i tiden, där vi har ett större dataunderlag och då kan vi även dra säkrare slutsatser. Men jag tror att man idag ändå kan säga att vi har ett ganska dåligt dricksvatten i våra enskilda vattentäkter, säger Marianne Löwenhielm som är utredare på Socialstyrelsen.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista