Staffan de Mistura

Mötet om Irak viktigt anser FN-sändebud

På torsdag genomförs en stor internationell konferens i Stockholm om Iraks framtid. FN:s högsta representant i Irak, Staffan de Mistura, menar att man kan se ljuset i tunneln för Irak och att konferensen kommer att spela en stor roll för att stabilisera läget i landet.

– Konferensen äger rum i en mycket viktig tid. I år försöker Irak återfå sin fulla självständighet och komma in i det internationella samarbetet, säger Staffan de Mistura.

Vid mötet medverkar bland andra Iraks premiärminister Nuri al-Maliki, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

I centrum på konferensen kommer de ekonomiska frågorna stå, bland annat hur utländska företag ska kunna investera där och hur handeln med omvärlden ska utvecklas. 

Staffan de Mistura tror också att man får tillfälle att diskutera den mycket svåra flyktingfrågan. Dessutom kommer konferensen att ge utrymme till samtal mellan Irak och landets grannar.

En del kritiker menar att konferensen får funktionen att i efterhand legitimera den amerikanska inmarschen, ett synsätt som FN:s högsta sändebud i Irak inte delar.

– Det är ingen mening med att titta bakåt. Nu sitter vi alla i samma båt som irakierna, antingen sker det en stabilisering i landet eller så blir det kaos i regionen, säger Staffan de Mistura.

Just nu menar han går det åt rätt håll, att det blir mer stabilt. 

– Al-Qaida är kvar och det är fortfarande oroligt i Sadr City i Bagdad och i Basra. Men det är inte som för ett år sedan när man stod på randen till ett inbördeskrig, utan man kan börja se ljuset i slutet på tunneln, menar Staffan de Mistura.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista