En irakisk soldat i Sadr City, Bagdad. Foto: Karim Kadim/ Scanpix.

EU-länderna överens i frågan om Irak

Inför Irakkonferensen i Stockholm på torsdag har EU-länderna för första gången sedan Irakkriget enat sig om en gemensam hållning i frågan om Irak.

Utrikesminister Carl Bildt sammanfattar diskussionen bland EU:s utrikesministrar.

– Starkt stöd för konferensen, starkt stöd för den politiska processen i Irak och starkt stöd för EU:s roll i detta sammanhang.

EU var kluvet i frågan om att vara för eller emot Irakkriget. Medan vissa EU-länder deltog så var andra, anförda av Tyskland och Frankrike, helt emot.

Det har kastat en lång skugga över EU-ländernas samtal om hur man ska förhålla sig till Irak. Därför är det nu ett stort steg att EU-länderna inför Irakkonferensen i Stockholm har enats om en gemensam ståndpunkt, det säger svenska EU-diplomater i Bryssel till Ekot.

EU-länderna menar att det är viktigt att tala om för den irakiska regeringen att den har ett väldigt stort ansvar för säkerhetsläget i Irak och att EU också förväntar sig att Irak stärker rättssäkerheten i landet.

EU:s utrikesministrar har enats om tolv punkter, som spänner från arbete för försoning mellan olika befolkningsgrupper, över skydd för mänskliga rättigheter, till stöd till de många irakiska flyktingarna som lever i grannländerna runt Irak.

Som mål för Irakpolitiken har EU satt upp att ett stabilt, säkert, demokratiskt och enat Irak. 

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista