Flickor får bättre träningstider

Träningstider bland unga idrottare är jämställt fördelade. Det hävdar Riksidrottsförbundet i en ny rapport.

– Jag spelar innebandy i Piteå. På måndagar tränar vi halv åtta till nio och onsdagar halv sex till sju. Men skulle du säga att det ät jämnt fördelat med killarna ? Ja det tycker jag, säger 17-åriga Lina Westman.

Det är när på kvällen som unga tjejer och killar får träningstid, som här i sporthallen i Luleå, som Riksidrottsförbundet studerat.

Man har jämfört hur tiderna fördelas i över 400 föreningar i de sju största lagidrotterna.

Myten har varit att pojkar har bättre och kanske bättre träningstider än flickor, men det visar sig vara jämnt fördelat mellan flickor och pojklagen när det gäller de attraktivare tiderna.

Rolf Jönsson på Riksidrottsförbundet har jobbat med rapporten. Han säger att förklaringen är att kommuner och föreningar blivit bättre än tidigare på att fördela plan- och halltider mer jämställt.

– Vi har bättre tider än våra killar, eftersom vi är i en bättre division än dem. Är det så det ska vara? Ja, det tycker jag, säger fotbollsspelaren Sanna Lindberg från Lira BK.

Riksidrottsförbundet som nu också ska jämföra hur det ser ut bland individuella idrotter, säger att orättvisa träningstider troligen fortfarande finns.

De tycker därför att alla som fördelar hall- och plantider ska ha nerskrivna regler på att det görs rättvist mellan killar och tjejer

Många kommuner har det redan, men det finnns kommuner som inte har det.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista