Finsk modell prövas.

Svenska skogen ska skyddas på nya sätt

En skogsägare kan i framtiden själv komma med förslag till skogsreservat i ett anbudsförfarande. Markägare kan också få skattebefrielse för realisationsvinsten vid bildande av naturreservat. Det är några av förslagen i en utredning, som överlämnas till regeringen på fredag erfar Ekot.

Förslagen bygger på det system för skogsskydd som tillämpas i Finland och har arbetats fram av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Utredarna föreslår att man på försök under fem år ska tillämpa handel med naturvärden i fem mindre områden i Sverige. Systemet går ut på att markägaren själv föreslår skydd av ett område, träffar ett avtal med staten och får ersättning. Området skyddas i mellan 10 och 20 år. När avtalstiden är slut får markägaren själv bestämma vad som ska ske med området.

Utredarna föreslår också att markägare vid bildning av naturreservat ska kunna få skattebefrielse för realisationsvinsten och även skattebefrielse för ersättningen vid naturvårdsavtal.

Det har länge stått klart att Sverige inte klarar sitt mål för skydd av skog till 2010, trots ökade anslag de senaste åren. Men i stället för att satsa mer pengar planerar nu regeringen att dra ner på anslagen de kommande åren.

– Vi vet att inte heller med ytterligare miljardbelopp så skulle vi nå målet bara med anslagsvägen. Det är en väg som är körd om vi verkligen på allvar vill nå målet. Eftersom jag vill nå målet så tänker jag också pröva andra vägar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Andra vägar det är alltså bland annat den finska modellen, som kan användas vid sidan av det gängse systemet med naturreservat och biotopskydd. Med skattebefrielse och mer frivillighet hoppas man att de privata skogsägarna ska bli mer positivt inställda till skydd av skog.

Miljöminister Andreas Carlgren har sin åsikt om det finska systemet.

– Det är ett komplement om vi gör det som en del i en svensk modell och då är det just att det dels ska finnas fler naturskyddsinstrument för de enskilda skogsägarna att välja mellan, dels bygger det också mer på den enskilde skogsägarens eget engagemang.

Det är statliga Sveaskog och Fastighetsverket som ska bli mjölkkossor för systemet och som ska få den ekonomiska kalkylen att gå ihop. På Sveaskogs mark kan man bilda naturreservat utan ersättning menar utredarna, skog som bolaget redan har undantagit från skogsbruk. Man kan också använda deras skog som utbytesmark.

Men det är osäkert hur långsiktigt den här typen av skydd kommer att vara eftersom avtalen bara sträcker sig över 10-20 år.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista