Fortsatt strid i LO om jämställdhetspotter

Hur man ska arbeta för mer jämställda löner är en fråga som väntas skapa debatt på LO-kongressen som inleds i helgen. Flera förbund menar att modellen med jämställdhetspotter måste få fortsätta för att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Det går inte att göra det vid ett tillfälle och sedan tror man att allt är fixat, säger Ylva Thörn som är ordförande i Kommunal.

– Utan det krävs ett målmedvetet arbete där jämställdhetspotter, eller liknande, är ett sätt att gå vidare.  Sedan krävs det många flera alternativ som hör ihop med hur vi ska samordna oss inför kommande avtalsrörelse 2010. Det krävs en stark samordning där och där LO har en central roll för att klara av den samordningen.

I ett förslag till LO-kongressen, som börjar på lördag, vill Kommunal att man beslutar att LO jobbar för en särskild jämställdhetspott även i nästa avtalsrörelse 2010.

Modellen fick genomslag inför avtalen 2007 och innebar enligt nio LO-förbund som skriver i LO-tidningen att kvinnodominerade branscher fick mellan 4,3 och 4,8 procents löneökningar, att jämföra med mansdominerade som fick 3,4.

Industrifacken är emot potterna, och IF Metall har flera gånger hotat med att lämna LO-samordningen om LO driver kravet på jämställdhetspotter.

LO-ledningen vill inte att kongressen ska ta ställning om jämställdhetspotterna, även om de fungerat bra, det säger avtalssekreterare Erland Olausson.

– Det viktiga är att vi i förra avtalsrörelsen blev överens om att det inte är acceptabelt att LO:s kvinnor bara tjänar 86 procent av männen.

Varför ska man inte fatta beslut om det här på kongressen?

– Om man ska ena 1,6 miljoner löntagare kring gemensamma krav, som dessutom är organiserade i fjorton olika förbund, då är det en process. En diskussion där alla måste känna sig delaktiga och känna att de får del av kraven på något sätt och den processen kan man inte föra på en kongress tre år i förväg.

Erland Olausson som lämnar posten som avtalssekreterare på kongressen betonar vikten av att LO-förbunden kan hålla ihop. Och han tror inte att jämställdhetsfrågorna kommer att få LO-samordningen på fall.

– Jag har arbetat inom LO i 32 år och jag blir inte så upphetsad varje gång sådana hot kommer, säger LO:s avgående avtalssekreterare Erland Olausson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista