Besvikelse över kvinnors situation i Irak

Sverige blir världspolitiskt centrum i morgon, torsdag, när den stora konferensen om Iraks utveckling äger rum i Upplands Väsby utanför Stockholm. Själva konferensen hålls på regeringsnivå men vid sidan av kommer irakiska människorättsaktivister att framträda.

Till dem hör Hanaa Edwar, som leder en av Iraks många kvinnoorganisationer, och hon är besviken på utvecklingen för kvinnors rättigheter i Irak. Närmare hundra kvinnoorganisationer slog ut i full blom i Irak efter Saddam Husseins fall för mer än fem år sedan.

Då genomdrevs det att minst tjugofem procent av parlamentsledamöterna skulle vara kvinnor, men de folkvalda kvinnorna har med några få undantag struntat i kvinnofrågorna, säger Hanaa Edwar.

Kvinnorna utesluts i växande grad från beslutande ställningar, samtidigt som våldet och terrorn mot kvinnor tilltar, konstaterar kvinnoförkämpen Hanaa Edwar.

Hennes hjärtefråga är landets familjelagstiftning, som skulle bli starkt religiöst påverkad om konstitutionen går igenom i dess nuvarande form.

Hon är själv en förkämpe för ett enat Irak och ser uppdelningen enligt religiösa linjer som ett hot mot en fredlig framtid. Irak får inte bli ett segregerat land och mångfalden måste avspeglas i en stat som är till för alla, säger Hanaa Edwar.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista