Kris i Islands ekonomi tonas ned

Hög inflation, börsras och kraftigt försvagad valutan, bilden av Islands ekonomi på senare tid har mest handlat om kris. Men bilden utomlands av ett land i kris är överdriven, hävdar Ólafur Ísleifsson som är biträdande professor vid Reykjaviks universitet och på besök i Stockholm.

– Min bild av ekonomin är sådan att vi är i en anpassningsperiod efter en ganska stark tillväxt under de sista åren. Tillväxten kommer att vara på en lägre nivå i år men det kommer att vara en positiv tillväxt, säger Ólafur Ísleifsson.

Island med sina drygt 300 000 invånare har gått från att förundra omvärlden med sin snabbväxande ekonomi och företag på uppköpsjakt utomlands till att vara ett land som levt på lånade pengar och nu upplever en baksmälla.

Börsen i Reykjavik har tappat halva sitt värde det senaste året, den isländska kronan har närapå halverats mot euron och inflationen skenar. Den isländska centralbanken har tvingats höja styrräntan till 15,5 procent.

Ólafur Ísleifsson, som tidigare haft en ledande position inom Internationella valutafonden och Islands centralbank, kommer nu med en motbild som handlar om en ekonomi, som trots problemen ändå har tillväxt, ingen arbetslöshet och starka statsfinanser. 

Enligt Islands centralbankschef har landets också varit utsatt för en smutskastningskampanj och spekulanter som velat tjäna pengar på den försvagade kronan. Ólafur Ísleifsson har själv inga bevis för just det, men konstaterar att Islands finansinspektion nu ska utreda om de här uppgifterna stämmer.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista