Över 100 länder förbjuder klusterbomber

Över 100 länder är överens om att de farliga klusterbomberna ska förbjudas. Det står klart efter en överenskommelse vid den pågående konferensen i Dublin. Men flera av de flitigaste användarna av klusterbomber deltog inte, däribland USA och Ryssland.

När en klusterbomb exploderar sprids många små sprängladdningar över ett stort område. En del exploderar inte med en gång, utan riskerar att bli liggande ungefär som landminor. Därför är det många civila som skadas eller dödas på grund av klusterbomberna.

Drygt hundra länder är nu redo att förbjuda den här sortens vapen. Vid den pågående internationella konferensen i irländska Dublin har länderna enats om sluttexten till den överenskommelse som ska skrivas under.

Enligt uppgift handlar det om ett förbud mot att tillverka, använda, transportera och lagra klusterbomber. Storbritannien hör till länderna som ställt sig bakom detta.

– Vi har bestämt att vi kommer sluta med alla våra klusterbomber, säger Storbritanniens premiärminister Gordon Brown.

Men flera stora tillverkare och användare finns dock inte med på konferensen, till exempel USA, Ryssland, Kina och Israel.

En del andra länder vill visserligen ha ett förbud, men vill trots det få tillstånd att fortsätta använda just sin egen variant av klusterbomber, så till exempel Sverige.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista