Arktiska stater sluter fred om Nordpolen

Kapplöpningen om Nordpolen är slut. Det lovade ministrarna från de fem arktiska staterna under sitt möte i Ilulissat på Grönland. Nordpolen har blivit mycket intressant nu när isen börjar smälta och det kan bli lönsamt att utvinna gas, olja och mineraler i området.

Flera stater har skjutit fram sina positioner i Arktis men alla inblandade lovar nu att aldrig försöka stjäla från grannen.

– Freden har sänkt sig över Nordpolen, säger den danske utrikesministern Per Stig Möller.

Han pekar på Ilulissatdeklarationen där Danmark, Norge, Kanada, USA och Ryssland, alltså de stater som gränsar till Arktis, lovar avbryta kapplöpningen om att komma först till alla gömda rikedomar i norr.

Hittills har ett tjockt istäcke omöjliggjort alla försök att komma åt den olja, gas och de mineraler som man tror finns längst däruppe. Men den globala uppvärmningen gör att isarna smälter och det kan nu bli lönsamt att börja utvinna naturrikedomarna.

De fem Arktis-länderna håller ivrigt på att muta in sina domäner och risken att man någonstans kolliderar och hamnar i en allvarlig konflikt har funnits där hela tiden. Men det hotet är nu avvärjt, säger Per Stig Möller.

– Politik handlar om att kunna förutse vad som kommer att hända. Vet man inte det skapas en osäkerhet och det är inte bra. Nu vet vi vad som gäller.

Alla lovar alltså att följa spelreglerna. Också USA som inte har ratificerat ett av de viktigaste dokumenten i sammanhanget, FN:s havsrättskonvention.

Men USAs biträdande utrikesminister John Negroponte lovade att i det här faller ställer sig också USA bakom konventionen.

Man är också överens om att ordna säker sjöfart i området. Issmältningen kan öppna nya sjöleder norr om Kanada och norr om Sibirien, nordvästpassagen och nordostpassagen, som båda förkortar vägen mellan till exempel Europa och Japan.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista