Fortsatt minskad arbetslöshet i Tyskland

Trots oljeprishöjningar, en svag dollar och en vikande världskonjunktur kommer starka siffror från den tyska arbetsmarknaden. Arbetslösheten minskar fortfarande, om än inte längre så snabbt som experterna väntat.

Vändpunkten i Tyskland var våren för tre år sedan. Då var fler arbetslösa än någon gång sedan andra världskriget men sedan mars 2005 har alltså arbetslösheten sjunkit månad för månad.

Den här majmånaden är inget undantag. I hela landet är 7,8 procent arbetslösa nu, fördelat på 6,4 procent i västra och 13,4 procent arbetslösa i östra Tyskland.

En halv miljon fler tyskar är i jobb jämfört med maj förra året. Fortfarande är efterfrågan på arbetskraft i Tyskland hög, enligt chefen för tyska motsvarigheten till Ams, Frank-Jürgen Weise.

Ändå är Weise bekymrad. Han hade väntat en snabbare minskning av arbetslösheten.

Tecknen på en vikande konjunktur saknas inte i Tyskland. Exportföretagen förlorar på den svaga dollarn och de stigande oljepriserna.

Hemmamarknaden är svag. Förra månaden kom uppgifter att konsumtionen var på väg upp i landet. Men det tycks ha varit tillfälligt.

De senaste siffrorna visar på fortsatt tveksamhet bland tyska konsumenter, trots rätt höga löneökningar i de avtal som träffats under våren.

Men samtidigt har konsumenterna drabbats av höjda priser i snabb takt, särskilt på mat och energi.

Dessutom är många av de nya jobben dåligt avlönade.

Andelen arbetande som inte kan försörja sig på sin lön ökar snabbt i Tyskland.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista