Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktiva pensionssparare tjänar mer

Aktiva tjänar mer.

Det är bättre att vara aktiv är passiv när man sparar till sin egen pension i PPM-systemet. Det visar sammanställningen för 2007. Ungefär 5,5 miljoner löntagare är med i PPM-systemet, som förvaltar 308 miljarder kronor.

– Det finns en stor spridning bland pensionsspararna, och det beror väldigt mycket på när de kom in i systemet, om man har varit med om uppgångar och nedgångar. De som kom in år 2000, alltså flertalet, de har varit med om en kraftig nedgång som fortfarande släpper till viss del, säger chefen för finansanalysenheten på PPM, Marcela Cohen-Birman.

Men det verkar som om de som är mer aktiva ändå får en bättre avkastning?

– Ja, just nu ser det ut så, vilket går emot teorierna och även annan empiri. Men vi har inga avgifter för bytesaktivitet, och tiden är ganska kort, som den här aktiviteten har pågått. Så just nu har det varit gynnsamt, men vi vet inte hur det kommer att se ut framöver.

Det är nu fler som är aktiva och byter mellan olika fonder i sitt PPM-sparande. Men det är en lite skev bild, eftersom en liten grupp som är mycket aktiv, medan många fortfarande är passiva. De låter sitt val, som kanske gjordes för flera år sedan, ligga kvar.

Och tvärt emot beprövad kunskap från forskning i utlandet och i Sverige, så är det bytarna, eller de aktiva, som har fått bäst avkastning. I alla fall förra året.

Enligt ny statistik från PPM var det 2,6 miljoner fondbyten förra året, jämfört med 1,8 miljoner under 2006. Antalet sparare som bytte fonder i systemet ökade från 603 000 till 780 000 av 5,5 miljoner alltså.

Icke-väljar-alternativet, Premiesparfonden, fortsätter att locka och nästan var tredje person låter pengarna gå till den, soffliggarfonden som den brukar kallas.

Många ligger på minus, många av dem är sparare som valt en gång och sedan låter lagt kort ligga. Men myndigheten går inte aktivt ut och uppmanar folk att aktivera sig.

Det här betyder att spararnas favoritfonder är i stort sett samma som tidigare år. I toppen har dock AMF Pensions Aktiefond Sverige seglat om tidigare ettan Conturafonden hos Swedbank Robur.

– Vi kan inte rikta oss direkt till individer och säga till dem: du har gjort ett dåligt val. Men vi kan däremot försöka se vilka grupper som verkar ligga illa till. Framför allt de som kom in 2000, och gjorde egna val då, de har varit med om en kraftig nedgång. Och det är fortfarande ganska vanligt att vara kvar i den först valda portföljen. Till den gruppen har PPM gått ut och informerat om de hjälpmedel som finns på webben. På det sättet riktar vi information till pensionsspararna och kanske fångar in även dem som det gått ganska dåligt för.

Hur många personer handlar det om?

– Det kan totalt sett kanske vara en miljon.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".