Ingen sammanslagning av radio och tv

Ingen sammanslagning av Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion, men bolagen uppmanas samarbeta mer om bland annat administration. Det är några av förslagen i den kommande utredningen om public service framtid, erfar Ekot.

Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion fortsätter alltså som separata bolag, enligt förslaget från ensamutredaren Rosemarie Frebran.

De föreslås också få rätt att dra av moms på det de köper. Det gäller till exempel inköp av färdiga program, som görs av frilansar eller produktionsbolag. Med rätt till momsavdrag blir de inköpta programmen billigare.

SVT kan då till exempel då köpa program på samma villkor som de konkurrerande kommersiella tv-kanalerna.

Enligt vad Ekot erfar är momssatsen oklar. Bolagen vill helst ha sex procent moms, så kallad kulturmoms. Men det kan komma att betraktas som ett stöd till public service, och därför kan det bli nödvändigt att lägga momsen på 12 eller 25 procent.

Skulle det bli 25 procent så kommer det att bli svårt för UR, SR och SVT att betala. Men ett engångsstöd från staten i någon form kan vara lösningen.

Utredningen föreslår också att tv-licensen blir kvar. Diskussioner har förts om att bekosta public service med skattemedel istället. Men att tittarna betalar tv-licens, som går till alla tre bolagen, bedöms alltså kunna fortsätta att vara finansieringskälla även i framtiden.

Enligt utredningen ska licenspengarna gå direkt till bolagen, utan att som idag först passera rundradio-fonden och beslut i riksdagen innan pengarna kan användas. Det innebär ökat avstånd från politikerna.

”Radio och tv i allmänhetens tjänst” heter utredningen som kristdemokraten Rosemarie Frebran har hållit på med i ett år, och som presenteras i slutet av juni.

När den tillsattes blev den hårt ifrågasatt av bland andra socialdemokraterna.

Rosemarie Frebran kommer att föreslå att de nya villkoren ska gälla från 2010 och minst fyra år framåt, över valåret 2014. Att ge långa och förutsägbara villkor är en av målsättningarna för utredningen, som efter remissrunda kommer att resultera i ett regeringsförslag i mars nästa år.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista