Hon vill att Olmert avgår.
Israel

Fler kräver att Ehud Olmert ska avgå

Snaran dras åt kring Israels korruptionsanklagade premiärminister Ehud Olmert. Efter att försvarsminister Ehud Barak på onsdagen krävde hans avgång, har nu utrikesminister Tzipi Livni uppmanat sitt eget och Olmerts parit Kadima att välja en ny ledare.

Tzipi Livni sa att Kadimapartiet måste arbeta för att återfå allmänhetens förtroende genom att hålla primärval och välja en ny partiledare.

Det är ingen hemlighet att den populära Tzipi Livni själv är det mest lämpade kandidaten och att hon även tippats som möjlig ny premiärminister om Olmert avgår.

Ehud Olmerts politiska framtid hänger i skör tråd sedan en amerikansk-judisk affärsman vittnat om de 150 000 dollar han matat Olmert med för att finansiera premiärministerns lyxvanor och dyra cigarrer.

Olmert har inte åtalats och han har själv sagt att han sitter kvar så länge inget åtal väckts.

Men igår krävde alltså försvarsminister Ehud Barak att Olmert avgår och idag ökade trycket med Livnis utspel.

Men både hon och Ehud Barak har kritiserats för att de inte vågar ställa Ehud Olmert inför ultimatum. För Tzipi Livnis del är det dessutom andra gången hon uppmanar Olmert att stiga åt sidan

Hon gjorde det också efter Libanonkriget, men när han inte avgick satt hon snällt kvar som hans utrikesminister.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".