Två höga chefer byter bort chefsstolen

Två chefer i det svenska näringslivet och finanssektorn lämnar sina jobb. Den ene är en av Stenbeckssfärens långvägare, Lars-Johan Jarnheimer som kliver av vd-jobb för Tele2. Den andra är Finansinspektionens Ingrid Bonde som byter jobb efter sex år som generaldirektör.

– Det har varit sex fantastiska år men nu har jag fått det här otroligt hedrande erbjudandet och det kunde jag helt enkelt inte tacka nej till. Dessutom passar det tidsmässigt perfekt eftersom mitt förordnande går ut nu i år, säger Ingrid Bonde.

Erbjudandet kom från AMF Pension där Ingrid Bonde ska efterträda Christer Elmehagen som vd. Hon kom till Finansinspektionen från Riksgälden och var dessförinnan i tio år inom SAS-koncernen. Hon tycker inte att hon nu byter sida och det låter nästan som om det inte var en heller slump att det just blev AMS Pension.

– AMF Pension är ju ett väldigt fint och välskött bolag. Man har både så att säga samhällsuppdraget, man har den kommersiella verksamheten och sedan är det ju då pensioner och försäkring. Pensioner och försäkring tycker jag faktiskt är väldigt roligt.

– Jag har ju jobbat med finansfrågor nu i snart 30 år och just det här med försäkringar och pensioner tycker jag är extra kul så att det känns roligt. Sedan råkade det bli timing-mässigt väldigt väl eftersom nuvarande vd går i pension.

Lars-Johan Jarnheimer har fått frågan flera gånger de senaste åren om han inte ska lämna vd-jobbet på Tele2. Han är med sina 47 år en av börsens mer långlivade personer med tio år på ett och samma jobb. För tre månader sedan fick han sitt tredje barn. Det är bland annat för att vara hemma mera som jag slutar nu, säger han. Tele2-jobbet tas över av Harri Koponen, före detta TeliaSonera.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista