KONFERENS OM KLUSTERBOMBER

Svensk bomb kan komma att skrotas

Överenskommelsen i Dublin, om att slopa alla klustervapen, betyder att bombkapsel 90, som ingår i Jas Gripens beväpning, inte får användas och måste skrotas. Detta om den svenska regeringen i höst väljer att skriva under avtalet.

På fredagen ställer sig länderna som deltar i klusterbombskonferensen i Dublin bakom ett förslag till en konvention, som innebär att alla klustervapen ska skrotas inom åtta år. Detta med undantag för vissa moderna, mindre klusterbomber.

Den svenska regeringens tjänstemän på plats stödjer förslaget, som innebär att bombkapsel 90 inte kan vara kvar, då den innehåller för många småbomber och de inte är målsökande.

Men trots enigheten i Dublin så kan inte de svenska ministrarna, som Ekot sökt, säga om Sverige till slut tänker skriva under konventionen i höst eller inte. Problemet är troligen bombkapsel 90.

Exempelvis har försvarsminister Sten Tolgfors tidigare sagt att dumma klustervapen måste skrotas, men lämnat öppet för att bombkapsel 90 kan vara kvar.

Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman är nöjd med konventionen, då klusterbomber lemlästar många civila. Och han förutsätter att Sverige kommer skriva under.

– Jag kan inte tolka det som idag har inträffat på annat sätt än att det som tjänstemännen i Dublin ger uttryck för som Sveriges vilja, att det också har den svenska regeringens stöd. Om det är jag helt övertygad, säger folkpartisten Allan Widman.

Om det skulle visa sig att det inte är så?

– Det skulle vara mycket konstigt, eftersom när Sverige deltar i en sån här process så skickar vi tydligt signalen att vi vill ha ett internationellt förbud.

Så hur skulle det se ut om vi, med hänvisning till svenska vapenarsenalen, inte skrev under?

– Då skulle omvärlden inte begripa vad vi håller på med.

Centern och kristdemokraterna har, liksom folkpartiet, drivit linjen att klustervapen måste skrotas. På slutet har också socialdemokraterna drivit samma linje, även om bombkapsel 90 försvinner.

Utrikesutskottet ordförande Urban Ahlin (s) hoppas att regeringen skriver under konventionen.

– Jag tycker att det är oerhört glädjande, och jag bara hoppas att den svenska regeringen också tar sitt förnuft till fånga och skriver under den här Dublinkonventionen. Skulle då Sverige säga; nej, vi vill ändå slå vakt om vår bombkapsel 90, så tycker jag att det vore ett svek mot alla de människor som har drabbats av klustervapen i världen, säger Urban Ahlin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista