Polarbefolkningen orolig för sin framtid

De fem arktiska staterna kom i veckan överens om att den fortsatta exploateringen av Nordpolen ska ske i samförstånd och i enlighet med internationella lagar och regler. Men ursprungsbefolkningen i polarområdet, inuiterna, är ändå oroliga för vad som ska hända med deras land.

– Nu hittar vi olja, gas och mineraler, men de som bor här och har gjort det i tusentals år, dem kan man inte längre strunta i som man gjorde förr. Det accepterar vi inte, säger Aqqaluk Lynge.

Han är grönländsk ledare för alla inuiters gemensamma råd. Rådet samlar inuiterna på Grönland, i Kanada, Alaska och Ryssland.

– Därför måste inuiterna och alla som bor i Arktis höras om den fortsatta exploateringen av Nordpolområdet som väntas bli följden om den globala uppvärmningen fortsätter och isarna smälter, säger Aqqaluk Lynge.

Ilulissat-deklarationen som de arktiska staterna USA, Kanada, Danmark, Norge och Ryssland nu har enats kring, nämner bara i förbifarten frågan om ursprungsbefolkningens möjligheter att bo kvar.

Många tycks vara mer intresserade av vad som händer med isbjörnarna än med människorna, säger Aqqaluk Lynge.

– Vad händer med människorna är den första frågan som borde ställas och få ett svar. Men så är det inte utan man bekymrar sig mera om gränser, transportvägar, säkerhetsutrustningar och tekniska lösningar för att utvinna de naturresurser man hoppas finna där under isen.

Men Aqqaluk Lynge säger att de arktiska folken inte nöjer sig med det och bara stillatigande titta på utan kommer att skrika till om det behövs.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista