Kommunkritik mot påtvingade flyktingar

Kommuner ska inte i framtiden kunna säga nej till att ta emot flyktingar. Det är ett av förslagen som en statlig utredning kommer att föreslå på måndag, enligt tidningen Dagens Samhälle. Utredaren vill att kommuner ska kunna tvingas att ta emot flyktingar.

Moderaten Gunilla Nordgren, som är kommunstyrelsens ordförande i Svedala kommun i Skåne, är skeptisk till en sådan idé.

– Det löser inte problemet. Jag tycker att fler kommuner måste hjälpa till för att jag tycker att det är ett gemensamt ansvar vi har men jag är emot att tvinga kommuner.

– Framför allt små kommuner ska då ha en förberedelse för flyktingmottagning om de inte har någon. Det är inte så lätt för mindre kommuner att ha det. Jag tycker att det är bättre att man löser det i samförstånd, säger Gunilla Nordgren.

De allra flesta kommuner har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar, men ungefär 25 av landets kommuner har inte gjort det. Det regeringens utredare Monica Werenfels Röttorp föreslår är en lag som ska kunna tvinga kommunerna att teckna avtal om flyktingplatser.

Svedala kommun, en grannkommun till Malmö, har under de senaste åren inte haft något avtal om flyktingmottagande. Men i våras beslutade man att ta emot 50 flyktingar de närmsta 2,5 åren. Enligt kommunalrådet Gunilla Nordgren skulle det bli problem om kommunen tvingades ta emot betydligt fler än så.

– Vad än utredaren säger så har vi och många med oss extrem bostadsbrist. Vårt kommunala bostadsbolag har alltså ett antal års kö redan och då blir det inte särskilt populärt bland våra medborgare, så att säga, som står i den här kön. Det är ingen bra start för de som kommer hit som nyanlända, säger Gunilla Nordgren.

Flyktingar har rätt att bosätta sig var de vill om de ordnar bostad och det har gjort att många har sökt sig till några få kommuner.

Ett sådant exempel är Södertälje som förra året tog emot över 1 300 flyktingar. Södertäljes kommunalråd, socialdemokraten Anders Lago, har länge påtalat att det systemet inte fungerar för Södertälje. Han tror inte heller att en lag som tvingar kommuner till ett organiserat flyktingmottagande påverkar dagens flyktingsituation.

– Det löser inte problemet för flyktingarna eller de bostadsområden där många bosätter sig. Det är ingen brist på avtalade platser för flyktingmottagande. Trots att vi hade det största flyktingmottagandet på många år förra året så fanns ett överskott på platser.

– Det enda som det här gör det är att kommuner som Vellinge och några till som har sagt totalt nej till flyktingar att de också kan ta emot flyktingar, säger Anders Lago.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista