Sydafrika

Bråttom med hjälp till våldsdrabbade

Internationella Röda Korset säger att en brådskande humanitär insats krävs för att hjälpa de upp emot 100 000 människor som flytt undan det främlingsfientliga våldet i Sydafrika under de senaste veckorna.

Enligt Röda Korset förvärras läget för varje dag och en varaktig insats är nödvändig för att ge offren den nödhjälp som behövs.

Upp emot 100 000 människor har tvingats lämna sina hem efter de attacker mot invandrare och flyktingar som har skakat Sydafrika under två och en halv vecka.

Många äger inte mer än kläderna de har på kroppen och de bor nu i tältläger, i samlingssalar och kyrkor där förhållandena blir allt mer ohygieniska. Många sover direkt på marken och andra sover utomhus. Under de senaste dagarna har vädret på sina håll varit kallt och regnigt och förhållandena blir allt mer odrägliga.

Hjälporganisationer och givare har tillsammans distribuerat mat, kläder och varma filtar, men det behövs mer hjälp. Ingen vet hur länge flyktingarna måste stanna där de är.

Områden i Västra Kap och i Gauteng- provinsen kring Johannesburg kan komma att förklaras som katastrofområden. En sådan förklaring skulle göra det lättare att frigöra resurser och att nå ut med hjälp till de drabbade. FN är redan insatta i hjälparbetet.

Den sydafrikanska regeringen säger att man kan tvingas att upprätta flyktingläger i begränsad storlek, för att minska hälso- och säkerhetsrisker.

I de tillfälliga flyktingläger som nu finns, är missnöjet stort och på sina håll har det uppstått bråk mellan olika grupper. Flyktingarna kommer främst från andra afrikanska länder, men där finns också många sydafrikaner.

I attackerna har ett 50-tal människor dödats, och omkring 600 har skadats. Omkring 30 000 människor har nu lämnat Sydafrika för grannländerna.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista