Sjön som skapades vid jordbävningen. Foto: Guo Wei/Scanpix.
JORDBÄVNINGEN I KINA

En miljon människor kan evakueras

Kina förbereder nu för att evakuera 1,3 miljoner människor från Sichuanprovins på grund av risken för översvämning. Efter jordbävningen för två veckor sedan bildade rasmassor från bergen fördämningar, som hotar att brista och orsaka nya katastrofer.

De stigande vattenmassorna i bergen nära jordbävningens epicentrum i Sichuan beskrivs som tickande bomber.

Nu koncentreras rädddningsinsatserna på den svällande jordbävningssjön vid Tangjiashan, där den stora jordbävningen för två veckor sedan fick lera och sten från bergssidorna att rasa ner och täppa till floden Jian.

Om fördämningen, som bildades av rasmassorna, skulle kollapsa hotas miljontals människor på slätten nedanför av översvämning.

Armén försöker att hinna gräva en kanal, som kan leda bort en del av vattnet ur den svällande sjön vid Tangjiashan, men arbetet hindras av att maskiner och bränsle måste föras in med helikopter eller till fots.

Enligt experter är den här typen av jordbävningssjöar mycket förrädiska, och om rasmassorna skulle ge vika så skulle vattnet snabbt bli omöjligt att kontrollera.

De kraftiga regn som nu har börjat falla ökar risken för översvämning. De lokala myndigheterna i miljonstaden Mianyang, som ligger nedströms på slätten, säger sig ha en ”nollvison”, och att inga liv ska behöva förloras på grund av översvämning.

Många människor i mindre städer och byar har redan lämnat sina hem, som förstördes i jordbävningen men på fredagen meddelade myndigheterna att det finns beredskap för att evakuera ytterligare 1,3 miljoner människor till platser som ligger högre upp.

Den statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade tidigare att man redan skickat ut evakueringsorder, men lokala myndigheter säger att det just nu endast handlar om beredskap.

I regionen nedanför jordbävningssjön vid Tangjiashan ligger också Kinas centrum för atomforskning, och räddningsarbetare transporterar nu bort farligt radioaktivt material. I området finns även fabriker som hanterar giftiga kemikalier.

Efter jordbävningen i Sichuan bildades ett trettiotal jordbävningssjöar, och 28 av dem riskerar att brista.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahllberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".