Budgetöverskottet 150 miljarder kronor

Än så länge sätter nedgången i den svenska ekonomin knappt några avtryck alls i statens finanser. Det visar en ny prognos från Ekonomistyrningsverket, ESV, som tror på fortsatt stark statlig ekonomi de närmaste åren. Det är rent av ett rekordläge, enligt ESV.

– Det beror på att vi fortfarande har en relativt god konjunkturutveckling som vi räknar på och som ger oss historiskt stora överskott i statsbudgeten, säger generaldirektör Yvonne Gustafsson.

Någon lågkonjunktur är det alltså inte tal om enligt Yvonne Gustafsson. Istället påminner Ekonomistyrningsverkets prognos över de statliga finanserna om läget på väderfronten.

Statens finanser strålar i kapp med solen just nu och årets budgetöverskott beräknas till 150 miljarder kronor.

Det ser bra ut de kommande åren också. Anledningen är en fortsatt ökning av sysselsättningen, svenskarnas stora konsumtionsglädje och att utgifterna för ohälsan nu har börjat sjunka efter tio års uppgång.

Men precis som när det gäller vädret finns det alltid en osäkerhet i prognoserna och Yvonne Gustafsson höjer inte oväntat ett varnade finger för den ekonomiska oron.

– Det finns ju fortfarande en ordentlig finansiell oro i USA och vad som kommer att hända med den vet vi inte riktigt säkert eller hur den sprider sig. Även den inhemska makroekonomiska bilden har naturligtvis en viss osäkerhet i sig, säger hon.

Det är dagens tillväxtsiffror från Statistiska centralbyrån gott tecken på, menar Gustafsson.

Flera ekonomiska bedömare trodde att tillväxten i Sveriges BNP, alltså det sammanlagda värdet av alla varor och tjänster som produceras under ett år, skulle landa på 2,8 procent under det första kvartalet i år.

Nu blev det 2,2 procent istället. En av dem som hade väntat sig mer är Robert Bergqvist, chefsekonom på banken SEB.

– 2,2 procent är egentligen ingen dålig siffra för man kan säga att den svenska ekonomin normalt sett kan växa kring 2,2-2,5 procent och då är det en ganska hygglig tillväxt. Så det var svagare än väntat men inte urdåligt, säger han

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista