Irak hoppas på affärer med Sverige

Efter den stora Irakkonferensen igår mötte Sveriges statsminister Iraks premiärminister Nuri al-Maliki idag. Det är första gången en irakisk premiärminister besöker Sverige och han sa att han hoppas på affärsavtal med Volvo och Scania idag.

Nuri al-Maliki är här tillsammans med en stor irakisk delegation på 70 deltagare, bland dem flera ministrar. Trots dagliga rapporter om våldsamheter i Irak ger han en mycket ljus bild av landets utveckling.

Iraks premiärminister hoppas på jordbruksmaskiner från Sverige för att utveckla näringen, mycket är förstört. Marknaden för svenska företag är lovande, enligt premiärministern, som också önskar att svenska byggföretag ska vilja bygga upp stora sjukhus.

Statminister Fredrik Reinfeldt säger så här om svensk-irakiska affärer.

– I den typ av återuppbyggnad av Irak som det mycket handlar om, så finns ju mycket av vår industrikompetens, vilket bör kunna öppna för den möjligheten. Vi hoppas att möten senare idag ska lägga grund för det.

Sveriges regering hoppas också kunna öppna en ambassad i Bagdad senare i år, om säkerheten tillåter. Reinfeldt har påpekat vilka ansträngningar han förväntar sig av Iraks regering.

Han betonade också idag att Irak måste förbättra situationen för kvinnorna och sa att han haft givande samtal med landets jämställdhetsminister. Många kvinnor har svårt att få delta i politiken, dessutom dödas många kvinnor för sin klädsel.

Premiärminister Nuri al-Maliki sa att det förekommer ingen diskriminering i Irak och att kvinnor med Guds hjälp redan fått framträdande roller inom politiken, det finns till och med ett kvinnoministerium, tillade han. Men han hoppas att fler ska kunna delta i samhället.

Omkring en procent av Sveriges befolkning har irakiska rötter. Premiärminister Nuri al-Maliki hoppas att många flyktingar ska återvända med sina talanger och utbildningar till Irak.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista