Lättare att studera som förtidspensionär

Förtidspensionärer ska i fortsättningen få studera så mycket de vill utan de riskerar att förlora sin förtidspension, det enligt ett kommande förslag från regeringen.

– Att få studera och få komplettera sin utbildning och lära sig vad som hänt under tiden de varit sjukskrivna kan ju vara en förutsättning för jobb. Så jag tycker att det är roligt för att få lägga det här förslaget, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

De har en ersättning redan och kan gå vid sidan om vanliga studenter som får låna pengar till det här. Är det rättvist?

– Ska de hjälpas tillbaka, de som orkar och kan, till arbetslivet så kan utbildning vara en förutsättning.

Det skulle kunna vara så att de studerar några år, men sedan fortsätter att vara förtidspensionärer ändå. Är det rimligt om det blir så?

– Vi har kostnaden för sjukersättningen, så kan vi underlätta för personer att utbilda sig så tycker jag bara det är roligt att kunna lägga ett sådant förslag.

En person som har förtidspension utan någon tidsgräns, eller sjukersättning som det heter, kan i dag studera högst fem timmar i veckan. Studerar hon mer kan hon riskera sin förtidspension.

Enligt en proposition som snart presenteras vill alltså Husmark Pehrsson ändra det. Från årsskiftet ska en förtidspensionär få läsa hur mycket som helst, hur länge som helst.

Hur många som kan vara intresserade av att läsa mer, det kan inte Cristina Husmark Pehrsson säga i dag och det finns inte heller någon beräkning av vad förslaget kan kosta i form av utbildningsplatser. 

– Vi välkomnar alla som vill försöka.

Så om det kostar mycket pengar är det bara bra?

– Det blir väl glädjande, för då hoppas jag att de får ett arbete och en utbildning och kommer ut och tjänar sin lön och dessutom kan betala skatt, säger Cristina Husmark Pehrsson. 

Förtidspensionärer ska också få arbeta i den ideella sektorn utan begränsning. Hittills har de bara fått arbeta fem timmar i veckan. Ideellt arbete kan också vara en väg tillbaka till ett vanligt, avlönat jobb, menar Husmark Pehrsson.

Några krav på att förtidspensionärerna måste blir mer aktiva, ställer inte Husmark Pehrsson. Sen tidigare är det också känt att förtidspensionärer ska kunna arbeta mer, utan att förlora förtidspensionen. En förtidspensionär ska kunna tjäna 41 000 om året, utan att sjukersättningens sänks. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".