EU gör upp om gemensamma asylregler

EU-länderna är på väg att komma överens om att en asylsökande ska kunna hållas inlåst 18 månader. Migrationsminister Tobias Billström hoppas och tror på en uppgörelse eftersom det skulle innebära att betydligt färre personer än i dag söker asyl i Sverige.

– Vi ser ju nu i och med att vi sätter gemensamma regler på det här området så kommer vi förhoppningsvis att komma bort från ”asylshoppingen”, att människor väljer det land där man tycker att man får förmånligaste behandling. Vi ser en fördel i det avseendet, säger migrationsminister Tobias Billström.

Betyder inte det att det blir lite omänskligare för dem som vill komma?

– Nej, vår uppfattning är att fler länder i Europeiska unionen ska ta emot människor.

När det gäller möjligheten att hålla någon i förvar 18 månader har Sverige tidigare inte velat gå med på att sätta en sådan tidsgräns.

Ekot har tidigare berättat att Sverige varit på väg att svänga och migrationsminister Tobias Billström bekräftar omsvängningen.

Sverige står för att en asylsökande person ska kunna hållas inlåst i 18 månader för att förhindra att den asylsökande avviker eller gömmer sig för att komma undan avvisningen.

Tobias Billström tycker att de som kritiserar regeringen för att gå med på artonmånadersgränsen har fel. Tidigare gick det att hålla en asylsökande inlåst hur länge som helst. Nu kommer det att finnas en övre gräns, lyder Billströms försvar.

– Från svensk sida tycker vi att det är bra att man nu sätter en maxgräns. Det finns människor som har suttit i tre år i förvar. När lyssnar på en del av oppositionens synpunkter är det nästan så att man blir lite förbluffad över att de nu tycker att det är ett nerköp att man nu inrättar en maxgräns och säger att man bara får sätta människor i förvar i max 18 månader, säger migrationsministern.

Så vi har egentligen hårdare regler nu än vad det kommer att bli?

– Ja.

Tobias Billström och EU-regeringarna väntas alltså säga ja nästa vecka, men för att förslaget helt ska gå igenom krävs också att Europaparlamentet godkänner beslutet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista