Fler skatteparadis ska lämna information

Sverige och Norden förhandlar med flera skatteparadis för att få dem att lätta på sina sekretessregler. Senare i år kommer avtal att skrivas under med skatteparadis som ger Skatteverket tillgång till tidigare hemlig information om bolag, konton och banktransaktioner.

– Jag bedömer möjligheterna som mycket goda att vi kommer ingå minst ett, eller kanske flera, informationsutbytesavtal före årets slut, säger Torsten Fensby som är projektledare för Nordiska skatteparadisprojektet.

Exakt vilka stater som den nordiska samarbetsgruppen nått längs i förhandlingarna med är inte offentligt. Men förhandlingar pågår med bland andra öarna Guernsey, Jersey, Bermuda och Caymanöarna. Alla välkända begrepp när det handlar om obefintliga skatter, sträng sekretess och stora problem för när det gäller för myndigheter att få tillgång till information.

Enligt Skatteverkets uppfattning går staten varje år miste om 46 miljarder kronor i skatteintäkter i samband med att pengar förs ut till skatteparadis. Något som blivit allt enklare de senaste åren i takt med globaliseringen, en överföring av pengar kan idag ordnas bara med några knapptryckningar på nätet.

Redan har ett samarbetsavtal slutits med Isle of Man, men avtalen har på kort sikt inte någon direkt effekt på skatteintäkterna för Sverige, tror Torsten Fensby.

– Vad som troligtvis händer är att kapitalet flyttar till en annan stat som har sekretesslagstiftning. Men oundvikligen är det så att för varje nytt avtal som ingås så minskas ju spelplanen för dem som vill ägna sig åt internationell skatteflykt.

För att lätta på sekretessen erbjuder de nordiska länderna gentjänster till skatteparadisen.

– Jag kan inte kommentera innehållet i pågående förhandlingar. Men vi kan ju titta på avtalen vi ingått med Isle of Man. Då har vi ingått ett luft- och sjöfartsavtal, ett skatteavtal som gäller fysiska personer och ett avtal som behandlar internprissättningsfrågor i utbyte mot ett informationsutbytesavtal.

En riktig skatteparadisbomb slog ner i Europa i februari i år, då blev det känt att tyska staten betalat över fyra miljoner euro för en cd-skiva med uppgifter om flera hundra européer som i en bank i Liechtenstein gömt undan obeskattade pengar.

En av dem var vd:n för Deutsche Post som tvingades avgå, även svenska Skatteverket har fått tillgång till namn och kontouppgifter på över 100 svenskar som just nu granskas.

Liechtensteinskandalen har satt ökad press på skatteparadisen, som lever på lånad tid, säger Torsten Fensby från sitt kontor i Paris.

– Vad den har inneburit är ju att den har satt frågorna i ljuset och framförallt visat på omfattningen av problemet. Märk att ett par hundra personer, i ett enda skatteparadis, i en enda bank, har undanhållit flera andra länders skattemyndigheter flera miljarder kronor och det är ju ganska chockerande.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Jakten på skatteparadis

  • I Nordiska skatteparadisprojektet ingår Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Färöarna och Grönland.
  • Samarbetsorganet OECD har på senare år varit aktivt med att förhandla fram avtal om minskad sekretess med skatteparadis. 
  • OECD:s officiella lista över ännu helt samarbetsovilliga skatteparadis har krympt och innehåller idag bara tre namn: Andorra, Liechtenstein och Monaco.
  • I USA, Kanada och Australien och Norden diskuteras åtgärder för att tvinga samarbetsovilliga skatteparadis till förhandlingsborden, bland annat omvänd bevisbörda i skattemål mot personer med tillgångarna i skatteparadis.

(Källor: OECD, Nordiska skatteparadisprojektet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista