Dömdes till fängelse.

Thomas Jisander döms till fängelse

Thomas Jisander, som tidigare har friats av hovrätten för sin roll i härvan kring bolaget Trustor, fälls av Stockholms tingsrätt för anstiftan till grov förskingring. Jisander döms till ett och ett halvt års fängelse. Däremot frias han från åtalspunkten grovt skattebrott.

Tingsrätten skriver i domen att Thomas Jisander såg till att Trustors dåvarande vd Lindsay Smallbone förde över 21 miljoner kronor från Trustor till stiftelser i Liechtenstein, kontrollerade av just Jisander.

Åklagaren Berndt Berger är nöjd med utslaget.

– Jag är nöjd med utgången i det som anser vara huvudåtalet nämligen anstiftan till grov förskingring. När det gäller skattedelen måste jag läsa domen innan jag kan ha någon uppfattning. Det finns egentligen ingen rättspraxis på det området när det gäller huruvida man kan fällas för skattebrott avseende pengar som kan misstänkas vara åtkomna genom brott.

Påföljden ett och ett halvt år är helt rimlig, säger han.

– Straffvärdet är fem år men eftersom det snart har gått elva år sedan brottet begicks är Jisander berättigad till en ordentlig rabatt, säger Berndt Berg.

Det är nu alltså elva år sedan Trustorhärvan blev känd.

Det svenska investmentbolaget fick nya ägare 1997 med en brittisk lord som frontfigur. Ganska snart upptäcktes att affären vara rena svindleriet.

Hittills har två personer, Thomas Jisander och Peter Matsson fällts för grov trolöshet mot huvudman. Men de blev senare friade i hovrätten.

Den tredje svensken Joachim Posener har jagats i elva år här hemma och utomlands, men hans brott är nu preskriberade.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista