Bilder på okänd indianstam i Brasilien

Brasilien har publicerat flygbilder på en tidigare helt okänd indianstam i Amazonas. Experter räknar med att det finns ytterligare omkring 50 okända indiangrupper i de brasilianska och peruanska delarna av Amazonas.

Flygbilderna visar fyra hyddor byggda i rad i en glänta djupt inne i regnskogen på gränsen mellan Brasilien och Peru. Några män siktar med pilbågar upp mot det främmande föremålet.

Brasilianska myndigheter framhäver vikten av att kunna visa den här typen av bilder för att få folk att förstå att det fortfarande finns unika mänskliga kulturer som är helt beroende av att Amazonas enorma regnskogar skyddas.

Amazonas har stått i centrum för debatten i Brasilien den senaste tiden. Nyligen avgick miljöministern Marina Silva, som var känd som en av Amazonas ivrigaste försvarare. Hon protesterade bland annat mot regeringens plan för att få igång en hållbar ekonomisk utveckling i Amazonas, som hon menar innebär ett hot mot miljön.

Planens grund är bygget av ett nätverk av nya vägar för att binda ihop området. President Lula da Silva menar att vägarna är nödvändiga. Amazonas är tre gånger så stort som Frankrike och det är inte bara en unik regnskog med okända indianstammar, här bor också 25 miljoner människor. Och, sa Lula, om inte dessa 25 miljoner människor får tillgång till samma service och utbud som de som lever i städerna. Då kan vi vara säkra på att den illegala avverkningen av regnskogen kommer att fortsätta.

Vad planen för utveckling av Amazonas syftar till, sa Lula, det är att det ska vara lönsammare att låta träden stå kvar än att fälla dem. Först då kan man också vara säker på att de många okända indianstammarna i Amazonas ska kunna överleva.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista