Krävs på fakta om Östersjöns giftbomber

USA och Storbritannien måste avslöja var i Östersjön som kemiska stridsmedel dumpades efter andra världskrigets slut. Det kräver Europarådet, som menar att vapnen kan utgöra en fara för människor som bor i länderna runt Östersjön.

Riksdagsman Göran Lindblad är ordförande i den svenska delegationen i Europarådet.

– Faran med dumpade stridsmedel är ju om det kan komma upp till ytan, om det kan skada miljön, om det kommer lös ur de containrar där de ligger, beroende på om det är ammunition som är giftig eller om det kan vara gas som är giftig.

– Men vi vet ju inte riktigt, för att ett antal länder har ju inte släppt hemligstämpeln ännu och det är egentligen det som vi ser som den stora risken, säger Göran Lindblad.

Det handlar om 300 000 ton krigsmateriel, varav 65 000 ton bedöms som farligt, bland annat fosforbomber, senapsgas och nervgifter, som de allierade sänkte i havet efter andra världskrigets slut. Vapnen hade de segrande länderna tagit över från de förlorande tyskarna och tanken var att de skulle släppas ned i de djupaste sänkorna i Atlanten, på minst 1 000 meters djup.

Men istället hamnade de i Nordsjön och i Östersjön, på sina ställen på bara cirka tio meters djup. De allierade beslutade sedan att hemligstämpla all information om var den farliga lasten låg i 50 år. Men år 1997, när sekretessen var på väg att löpa ut, bestämde sig USA och Storbritannien för att förlänga den med ytterligare 20 år.

Inget av länderna runt Östersjön vet alltså idag exakt var vapnen har dumpats någonstans. I takt med att behållare vittrar sönder och det blir allt mer aktuellt att använda Östersjöns havsbotten för att till exempel dra gasledningar, så ökar riskerna med att ingen vet var någonstans de kemiska stridsmedlen finns, säger Göran Lindblad.

– Alla experter har ju lämnat rådet att låta det ligga och då får man väl göra det, men man säger också att: gör ingenting där som oroar de här sakerna och då kanske det är dumt att dra en ledning just över där det ligger avfall utan då kan man dra den några meter bort. Men då måste man ju också veta var det ligger saker, säger Göran Lindblad.

Vid ett möte i Stockholm i torsdags beslutade Europarådet att vädja till USA och Storbritannien samt till Nato, att avslöja var någonstans de farliga vapnen finns. Men ordföranden i den svenska delegationen, Göran Lindblad, säger att det är svårt att bedöma hur stor chansen är att de hörsammar Europarådets begäran.

– Det är ju svårt att säga, för mig är det obegripligt varför man förlänger en hemligstämpel om 50 år till 70 år. Antingen har någon något att dölja eller också är det bara slentrian och i vilket fall borde den hävas bums, säger Göran Lindblad.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista