Farlig sjukhusbakterie upptäckt i Sverige

Uppdaterad 22:40
En typ av bakterie som kan ge en allvarligare form av tarminfektion har för första gången upptäckts i Sverige. Bakterien har lett till dödsfall i andra länder. På Smittskyddsinstitutet ser man allvarligt på att den nu kommit till Sverige.

Johan Struwe är överläkare på avdelningen för epidemiologi.

– Det är tråkigt och bekymmersamt.

Varför då?

– Ja, den här varianten, den tycks enligt av vad man har sett i andra länder ha en speciell benägenhet att dels smitta och dels orsaka en allvarligare form av den här sjukdomen.

Förra året fick runt 8 000 svenskar en tarminfektion av bakterien Clostridium dificile i samband med att de åt antibiotika. Det som nu har hittats är en annan typ av bakterien, som ger en allvarligare och mer smittsam form av tarminfektionen.

Tidigare har den här typen av bakterie lett till sjukdomsutbrott i bland annat Storbritannien, Nederländerna och USA. Överläkare Johan Struwe igen.

– Normalt sett så räknar man i genomsnitt med att en på 20 dör av den här infektionen. Dock av den här stammen då så pekar de amerikanska, engelska och kanadensiska erfarenheterna på att det är dubbelt så många, en på tio som dör, säger Johan Struwe.

Bakterietypen hittades hos en kvinna som fick diarré efter en bukoperation på Akademiska sjukhuset i Uppsala nyligen. Hur kvinnan har smittats är inte känt.

– Det är ett bekymmer och vi måste möta det här nu med samlad kraft, dels vad det gäller diagnostiken och dels vad det gäller att få igång system för att bevaka de här fallen totalt sett, så att vi kan se om vi fortare kan fånga upp om vi har någon smittspridning.

Vilka är det här en risk för?

– Ja, det är framför allt för de som är äldre och de som har många underliggande sjukdomar, säger Johan Struwe.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista