Fiskolja tycks hjälpa barn med adhd

Skolavslutningarna närmar sig men hur bra det har gått i skolan beror inte bara på hur mycket man lärt sig utan också på andra faktorer. För Malin Hansson som har en form av adhd gick betygen upp när hon bytte skola och började äta fiskoljekapslar. Nu finns flera studier om oljans positiva effekter.

Malins mamma Agneta märkte skillnaden.

– Ja, det gjorde jag. Det blev mycket bättre i skolan. Hon började läsa som hon inte har gjort innan, massa böcker och så.

Hur märktes det i skolan?

– Helt plötsligt så lärde hon sig grejer och kunde grejer och lärarna talade om att hon var jätteduktig. Första utvecklingssamtalet, för hon började högstadiet i samma veva, så trodde jag att de pratade om fel barn men det gjorde de inte utan det var om Malin, att hon kunde jobba självständigt och massa grejer som de sa i mellanstadiet att det inte fungerade alls.

Malin hade det jobbigt på mellanstadiet. Det var svårt att koncentrera sig och hon hade få kompisar. Men när hon bytte skola och dessutom började med fiskoljekapslar, så ändrades allt.

– Jag kunde mera. Det var lättare och skolan blev roligare, säger Malin.

Går det att se på vad som blev lättare?

– Allting, om att lära sig så är det att man kommer ihåg mer från lektioner och sådant när de pratar att det satt kvar i huvudet. Så gjorde man ju prov och det gick ju bra.

Det finns flera studier som visar att barn med adhd, eller som i Malins fall den lättare formen add, kan förbättras med omega-3.

Malins läkare, överläkare Mats Jonsson, har just kommit hem från en konferens i USA, där han presenterat en studie som visar att närmare hälften av de barn som fått fiskolja har fått en klar förbättring av sina symptom.

– Ja, de fick ju då klart lättare för att koncentrera sig, ofta kändes det då lättare med skolarbete och läxor och att fungera med familjen och fungera tillsammans med kompisar.

Om man har ett barn med sådana här problem. Ska man pröva som förälder själv att ta fiskolja?

-  Ja, det kan man göra. Det finns ju egentligen inga risker som talar emot det och som sagt var, det kan hjälpa en del.

Om man ser på den här gruppen som helhet då. Vad skulle de här barnen behöva mest?

– Mycket handlar ju om att de behöver tydlighet och struktur, till exempel i skolan eller i vardagen som helhet. De behöver ofta mycket vuxenstöd, hjälp att komma igång med saker och fullfölja saker och hålla ordning och så.

Får de det?

– Ja, faktiskt. Det har blivit betydligt bättre på många håll i skolan, att man verkligen försöker ge de här barnen ökat stöd och anpassa till dem ,så att det finns en positiv utveckling där, säger Mats Jonsson.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se  

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Studien heter Omega-3/Omega-6 fatty acids for attention-deficit/hyperacitvity disorder. Författare: Mats Johsson, Sven Östlund m fl, Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista