Tyskt telekombolag vill bättra sitt rykte

I Tyskland försöker nu det före detta helstatliga telefonbolaget Telekom rädda sitt rykte. Det efter avslöjandena att bolagsledningen låtit kartlägga kontakter mellan styrelseledamöter och journalister.

Åklagare har gjort stor husrannsakan på huvudkontoret i Bonn. Fackliga förtroendemän har polisanmält företaget och Telekoms nuvarande ledning har hyrt in extern juridisk hjälp för att försöka få klarhet i vad som hänt.

Hittills har bolaget medgett att telefonsamtalslistor under åren 2005 och 2006 missbrukats för att kartlägga styrelseledamöters och höga tjänstemäns samtal med journalister, för att på så vis se vem inom ledningen som läckt information.

De fackliga förtroendemännens journalistkontakter tycks detektiverna speciellt ha intresserat sig för. Men troligen har spioneriet varit mer omfattande än så. Affärsjournalister vittnar om Telekoms intresse sen år tillbaka.

På Financial Times tyska redaktion ska detektiver till och med ha försökt placera en kamera.  I nätupplagan av der Spiegel vittnar i dag en före detta säkerhetschef i Telekom om hur hans folk före 2004 spionerade på journalister, under förrförre vd:n Ron Sommer.

Nuvarande vd, René Obermann, som tillträdde 2006, tycks vara den som satt stopp för spioneriet. Men också han får kritik, för att inte snabbt nog ha offentliggjort vad han vetat.

På måndag ska nu Obermann träffa den tyske inrikesministern, ett möte som också resten av telebranschen kallats till för att diskutera hantering av känsliga data i telebranschen.

De flesta cheferna för konkurrentbolagen har tackat nej till ministerns inbjudan. De vill inte förknippas med Telekomspioneriet. 

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista