USA-styrkorna allt närmare Bagdad

De amerikanska trupperna i Irak har ökat tempot i framryckningen mot Bagdad och enligt vissa uppgifter är förtrupperna nu bara tre mil söder om stadsgränsen.
Efter ett genombrott vid staden Kerbala och efter att ha intagit en viktig bro i staden Kut har de amerikanska trupperna avancerat fem mil närmare Bagdad sedan midnatt. Enligt USAs centrala kommando har en av divisionerna i det irakiska republikanska gardet, den så kallade Bagdad-divisionen, satts ur spel, men den uppgiften har tillbakavisats av irakierna. USA-högkvarteret hävdar samtidigt att det Republikanska gardets övriga styrkor befinner sig i allvarliga svårigheter efter att ha varit utsatta för intensiva bombningar i snart två veckor och att det irakiska motståndet har varit svagare än väntat. I Bagdad ska ett förlossningssjukhus ha skadats vid de amerikanska bombningarna under onsdagen. Nyhetsbyrån Reuters citerar ögonvittnen som talar om att flera människor har dödats och minst tjugofem har skadats - bland dom patienter som sökte hjälp på sjukhuset. En talesman för Internationella Röda Korset i Geneve säger att sjukhuset skadades när en missil träffade en byggnad i närheten. Röda Korset talar om 10 skadade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista