Oppositionsledare i Zimbabwe gripen

Uppdaterad 16:55
I Zimbabwe har en av ledarna för oppositionspartiet MDC, Arthur Mutambara, gripits. Han greps i sitt hem, och anklagas för att i en tidningsartikel ha skrivit att Mugabes regering är ”olaglig”.

Arthur Mutambara greps i sitt hem i förmiddags och togs till en av de mest illa beryktade polisstationerna i Harare. De ger honom värsta tänkbara behandling, säger en av hans medhjälpare till den sydafrikanska nyhetsbyrån SAPA.

Arthur Mutambara är ledare för den fraktion av oppositionspartiet MDC som har brutit sig ur huvudpartiet, men inför den andra omgången i presidentvalet har han ställt sig bakom ledaren för det övriga MDC, Morgan Tsvangirai.

Arthur Mutambara är känd för sin oräddhet och i april skrev han en artikel i tidningen The Standard, där han skrev att ”Mugabes regering är olaglig”. Nu anklagas han för att ha uttryckt lögner som är skadliga för staten och för att ha trotsat lagen.

Även tidningens redaktör greps för några veckor sen, men släpptes mot borgen efter några dagar.

Det tycks som om president Mugabe nu gör allt för att vinna den andra valomgången den 27 juni. Regeringspartiet har med hjälp av militär står bakom flera fall av misshandel mot MDC-supportrar och enligt oppositionen har ett 50-tal av deras anhängare dödats.

Igår stoppades Morgan Tsvangirai av polis från att valkampanja i de nordvästra delarna av landet. 

Ännu har ingen av grannländernas valobservatörer från SADC-förbundet anlänt till Zimbabwe, trots att valkampanjen har börjat och Robert Mugabes fru, Grace, har citerats flitigt när hon har sagt att ”Morgan Tsvangirai kommer aldrig att flytta in i regeringsbyggnaden, aldrig”.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista