Ideologisk partiledare hos fackfolket

Uppdaterad 17:29
På LO-kongressens andra dag omvaldes Wanja Lundby-Wedin som ordförande i fyra år till. På kongressen talade socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin till ombuden och då var budskapet, bland annat, att värna om allmännyttan på bostadsmarknaden.

– Det finns få områden som det gäller att verkligen ta striden nu mot, men också att förklara verkligen på ett annat sätt än vad vi uppenbarligen gjort hittills, vad ordet allmännytta faktiskt betyder, sa Mona Sahlin.

– Att det är någonting som är nyttigt för alla och som inte är till salu. Det behöver vi göra till en av de stora valfrågorna, allmännyttan och våra hyresrätter är inte till salu, det ska socialdemokratin stå för.  

Det var mycket ideologi när Mona Sahlin talade. Hon pekade bland annat ut vården som ett viktigt område inför nästa val. Sahlin tog det borgerligt styrda Stockholms landsting som ett varnande exempel för hur vården kan komma att delas upp, en för de välbeställda och en annan för dem som inte har så mycket pengar.

– Två väntrum i vården, det är det man riskerar. Ett väntrum för dem som bara betalat sin skatt och ett annat väntrum för dem som dessutom har en sjukvårdsförsäkring.

De etablerade partierna är ju ibland lite kluvna till hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Vissa tycker att de ska tigas ihjäl, men Mona Sahlin gav dem visst utrymme i sitt tal idag.

– Ett parti vars partiföreträdare har uttryckt att Zlatan är inte riktigt svensk, han är en del i att Sverige dessbättre är annorlunda, alltså Zlatan. Zlatan är svensk, frågeställningen handlar om att låt Sverigedemokraterna förbli en högst osvensk företeelse. Om det ska arbetarrörelsen aldrig svikta, sa Mona Sahlin på LO-kongressen.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista