Federleys salladskonkurs

Lönegarantin gick till släkt och vänner

Det var i första hand centerungdomar och nära släktingar som kunde kvittera ut den statliga lönegarantin efter att den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federleys salladsbar gick i konkurs förra året.

Salladsbaren öppnade som en protest mot Hotell- och restaurangfackets agerande för att få en restaurangägare i Göteborg att teckna kollektivavtal, men den gick i konkurs redan efter tre månader.

I maj förra året öppnade Salladsbaren i närheten av Stureplan i centrala Stockholm. Ägare: centerpartiets riksdagsledamot Fredrick Federley, engagerad liberal och varm anhängare av låga skatter, och Dominika Peczynski, vd för PR-byrån Mafioso samt ytterligare en delägare.

I tidningarna beskrev Federley och Peczynski sina planer.

– Vi ska bli rika på det här sa Peczynski. Vi ska jobba stenhårt med det här i två år. Sedan säljer vi med god vinst, sa Federley.

När tidningen Fokus undrade om han verkligen skulle ha tid, svarade han:

– Som det är nu har jag bara två heltidsjobb, så det borde inte vara några problem att hinna med.

Affärsverksamheten gick över styr på en gång och tre månader senare lämnades konkursansökan in. Ett tiotal andra företag förlorar nu tillsammans runt 250 000 kronor på affären.

Skattebetalarna får stå för åtminstone 65 000 kronor, varav det mesta i statlig inkomstgaranti.

Sju personer som förlorade jobbet har tillsammans fått runt 50 000 kronor i ersättning för uteblivna löner. Tre av dem är aktiva inom centerrörelsen och två nära släktingar: Fredrik Federleys lillasyster och Dominika Peczynskis mamma.

Fredrik Federley konstaterar att det är så reglerna ser ut.

– Ja, så borde det inte behöva vara, men det är också vardagen av att vara företagare. Till syvende och sist är det hyfsat små summor det handlar om för att vara en konkurs. När vi sitter där och pratar med konkursförvaltarna och har ångest så tittar de lite medlidande på oss och säger att det här är faktiskt småpotatis. Förra veckan gjorde vi en konkurs som var mångmiljonbelopp och så vidare. Varken jag eller Dominika eller de andra är dåliga skattebetalare heller, ska vi komma ihåg, utan vi betalar hyfsat mycket i skatt in i systemet, säger Fredrick Federley.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Mer om den här historien i måndagens Studio Ett i P1 efter klockan 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista