Småföretagares fusk mer avancerat

Småföretagares fusk med omfakturering vid inköp har blivit mer avancerat. Omfakturering innebär att man köper något för privat räkning, men får säljaren att skriva en annan vara på fakturan för att köpet ska räknas som avdragsgillt.

Enligt Skatteverket har tillvägagångssättet blivit mer utstuderat, även om grundmetoden är gammal.

Eivor Jonsson som tillsammans med maken tidigare har drivit bensinmack i byn Adak i Malå kommun i Västerbottens län vet hur det kan gå till. Hon har med jämna mellanrum fått frågan från kunder om hon kan ändra i fakturor. Eivor Jonsson lade ned bensinstationen i Adak för några år sedan men episoden hon berättar är ganska typisk.

– Det vanligaste som jag har sett, det har ju varit att man säger: ja men du, nu tankar jag bensin, kan du inte göra om den där till diesel till exempel, så får jag göra avdrag på det hela. De flesta av de här, det var ju åkare.

Vad sa du då?

– Nej, vi hänvisade bara till att vi hade diskuterat det här jag och Henning och vi tog som policy att det gör vi inte.

Manipulering av fakturor är ingenting nytt, men de som idag går med på att ändra varubeteckning i fakturor, gör det nu mera utstuderat. Det visar Skatteverkets granskning.

Günther Björklund är revisionssektionschef på Skatteverket i Dalarna. Han säger att de klumpigt manipulerade fakturorna från förr nu är borta.

– Nu är de oftast professionellt gjorda och ser helt riktiga ut. De här butikssystemen har ju oftast förtryckt att säljer du en vara så kommer dess benämning på fakturan, exakt vad man har köpt. Det krävs ju en del förslagenhet och en viss teknisk handpåläggning för att gå in i systemet för att aktivt radera ut det, säger Günther Björklund.

Skatteverket har granskat 660 fåmansföretag som man redan tidigare misstänkt för fusk. Hos 80 procent av företagen har man kunnat fastställa fusk med omfakturering. Günther Björklund tror att omfakturering på det stora hela har blivit mindre vanligt idag, men att de få som ägnar sig åt det gör det med mer avancerade metoder.

Granskningen har lett till upptaxeringar på totalt 79 miljoner kronor och 180 polisanmälningar som också omfattar säljande part. För tidigare bensinmacksinnehavaren Eivor Jonsson var det lätt att alltid säga nej till förfrågningarna om att ändra i fakturor.

– Jag får ingen ekonomisk vinning utav att jag gör om en faktura, utan det är ju kunden som får den ekonomiska vinningen.

Men hur kommer det sig då att det ändå är säljare som gör så här, tror du?

– Ja, på något vis så känner man väl att det inte spelar någon roll för mig. Man är rädd om kunden men jag vet inte om man ska ge kunden rätt i alla sammanhang, att det är rätt väg att gå, säger Eivor Jonsson.

Peter Öberg
peter@öberg@sr.se

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista