EU rödlistar 23 svenska badplatser

Vattnet vid 23 svenska badplatser uppfyllde inte EU:s krav förra året, enligt EU-kommissionens rapport över läget på badplatserna 2007.

Badplatserna är några fler, närmare bestämt sex stycken fler, än vad som rödlistades i rapporten för 2006. Det konstateras dock att läget inte var så dåligt att de aktuella badplatserna behövde stängas.

Totalt kontrollerades 847 badplatser förra året, 406 vid kusten och 441 bad i sjöar.

De bad som rödmarkeras, utifrån prover tagna under badsäsongen förra året, är Högbobadet i Sandvikens kommun, Duse Klippbad i Säffle kommun, Böda hamn och Kesnäsviken i Borgholms kommun, Käppalabadet på Lidingö, norra och södra Sätrastrandsbadet i Stockholms kommun, Torekovs strand i Båstad, Revet Jonstorp i Höganäs, Halvmånen i Landskrona och Skepparp i Simrishamn.

Det är Skåre skansar, Skateholm, Dalabadet, Gislövs strandmark och Äspö i Trelleborgs kommun, Ljungskogen i Vellinge och Lilleskog i Ystads kommun.

Det är Lerkil i Kungsbacka kommun, Sundhammar Vik i Kungälvs kommun, Mofalla station i Mullsjön och Campingen vid Vättern i Hjo kommun samt Filsbäck i Lidköpings kommun.

Två bad stängdes och det var Hästhagen i Svartån i Örebro och Norra Ringsjöstrand i Hörby kommun, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista